Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan Longin sastao se s načelnicima i gradonačelnicima

06.06.2018.

15:12

Autor: Božidar Kolega

Župan Longin sastao se s načelnicima i gradonačelnicima

Župan Longin sastao se s načelnicima i gradonačelnicima

Foto: - / -

Zadarski župan Božidar Longin sastao se danas s predstavnicima gradova i općina. Između ostalog razgovaralo se i o Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, odnosno o ponudama koje su znatno više nego što je bila predviđena cijena izgradnje Centra, ali i o projektima vodovodizacije županije.

Ako želimo zadržati ljude moramo im omogućiti da imaju osnovnu infrastrukturu istaknuo je danas zadarski župan nakon sastanka s načelnicima i gradonačelnicima.  

Čovjek mora imati pitku, tekuću vodu, moramo se pripremiti za turizam ako ćemo raditi turizam koji je sve jači i dopire sve dublje i dublje u zaleđe mora biti odvodnja i treće zbrinjavanje otpada. To su osnovne teme o kojima smo mi danas razgovarali - kazao je župan Longin. 

Problem vode gorući je na brojnim zadarskih otocima. Studija Hrvatskih voda o rješavanju vodoopskrbe zadarskog arhipelaga napokon je tu kazao je načelnik općine Sali – Zoran Morović.

Mi imamo desalinizator međutim mi smo lani u sezoni na otoku imali deset tisuća ljudi , a inače nas je tisuću i pol i to sigurno nije stabilan i kvalitetan način rješavanja vodoopskrbe pitkom vodom stanovništva nego jedino dovođenje vode s kopna i s ada praktički zapreke nema  da se projekt koji je već davno započet,  privede kraju i bude spreman nakon dobivanja građevinske dozvole da se kandidira za fondove Europske unije. 

Na sastanku riječi je bilo i o Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje odnosno o ponudama koje su znatno više nego što je bila predviđena cijena izgradnje Centra. Župan Longin:

Ono što sam ja reagirao već jučer to je bilo da sam zvao resornog ministra da sam ga izvijestio kolike su ponude  u odnosu na predviđenu cijenu, očekivanu, dakle koju smo mi stavili predviđenu cijenu i da je ministar pokazao dobru volju  da ministarstvo i svi ostali, Fond za zaštitu okoliša participiraju u tome puno većim iznosom nego dosad.

Kao jedan od prioriteta zadarski župan istaknuo je i osnivanje nove aglomeracije Novigradsko more koja će pokriti općinu Gračac , Starigrad, Jasenice, Posedarje Ražanac te druge općine koje nisu uključene u postojeće aglomeracije što će im omogućiti brži razvitak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.