Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan primio mađarske Hrvate

21.09.2013.

08:37

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski župan Stipe Zrilić primio je jučer članove Saveza državnih manjinskih samouprava Republike Mađarske predvođene predsjednikom Saveza i predsjednikom Hrvatske državne samouprave Mišom Heppom.

Župan je goste upoznao sa Zadarskom županijom, njenim zemljopisnim položajem, prirodnim obilježjima te kulturno-povijesnom baštinom i gospodarstvom, kao i s brojem i položajem pripadnika nacionalnih manjina koji žive u ovoj županiji. Također, župan je istaknuo kako je pitanje nacionalnih manjina važno za svaku zajednicu te izrazio svoju želju da pripadnici svih nacionalnih manjina imaju sva prava u RH, a da tako bude i s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u drugim državama. 

Predsjednik Hrvatske samouprave Hepp zahvalio je županu na dobrodošlici i izlaganju te istaknuo da se u Mađarskoj za nacionalne manjine koristi naziv nacionalne zajednice. Međusobno surađuju kroz Savez, a na području Mađarske ima ih 13. Povod posjeta Zadarskoj županiji je održavanje sjednice Saveza u Kulturno-prosvjetnom centru Hrvata iz Mađarske koji se nalazi u Vlašićima na otoku Pagu.

Spomenuo je i činjenicu da su Hrvati iz Mađarske česti gosti u Zadarskoj županiji, i to u spomenutom Kulturno-prosvjetnom centru u kojem su ove godine ostvarili gotovo 10 tisuća noćenja. Osim članova Saveza državnih manjinskih samouprava ovih dana će u Vlašićima boraviti i prosvjetni radnici koji će, kroz suradnju sa Sveučilištem u Zadru, imati ogledne sate u OŠ Petra Preradovića.

Svoj posjet Zadru gosti su nastavili obilaskom stare gradske jezgre i posjetom Muzeju antičkog stakla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.