Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan primio predstavnike Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar

26.02.2022.

16:11

Autor: Zadarska županija

župan Longin primio predstavnike Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar

župan Longin primio predstavnike Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar

Foto: Zadarska županija / Zadarska županija

U povodu Hrvatskog dana liječnika, župan Božidar Longin sa suradnicima u Domu županije primio je predstavnike Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar predvođene predsjednikom, primarijusom dr. Petrom Lozom.


Hrvatski dan liječnika obilježava se 26. veljače kao sjećanje na 1874. godinu kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europa, a s ciljem unapređenja medicinske struke.

„Značaj vašega zanimanja nikada nije bio više u fokusu nego u ovo vrijeme pandemije koronavirusne bolesti koje živimo već dvije godine. Ovo je prilika da, osim što vam upućujem svoju iskrenu čestitku povod Hrvatskog dana liječnika, i da vam zahvalimo na svemu što činite kao značajan dio našega društva. Osim svojega stručnog znanja u radu s pacijentima ne zaboravljate humanitarnu dimenziju ni sve ono što ste izrekli u liječničkoj prisezi“, istaknuo je župan Longin podsjetivši da naše područje ima veliku tradiciju na području zdravstva.

Prvi medicinski fakultet u Hrvatskoj osnovan je u Zadru, i to 1806. godine. Prvu primaljsku školu dobili smo 1821. godine, a prva organizacija Crvenog križa uspostavljena je u Zadru 1878. godine.

„Itekako smo svjesni ove bogate povijesti. Briga o sadašnjosti, ali i budućnosti očita je kroz potporu projektima i kontinuiranu skrb o radnim uvjetima naših zdravstvenih djelatnika. Kao osnivaču zdravstvenih ustanova na svom području, Županiji je skrb o zdravstvenoj djelatnosti vrlo visoko na listi prioriteta. Vjerujem da je to jasno i svakome tko prolista županijski proračun. Nastavit ćemo raditi i dalje u istom smjeru jer, u konačnici, svi imamo isti cilj – zadovoljstvo pacijenata, naših građana“, poručio je župan zahvalivši predstavnicima Hrvatskog liječničkog zbora na uručenoj medalji Medicinskog fakulteta u Zadru te na diplomi Julija Pinija, Šibenčanina, prvog liječnika diplomiranog u Hrvatskoj 1811. godine.

Dr. Lozo istaknuo je značaj Julija Pinija, rođenog u Skradinu koji je, premda je bio iz imućne obitelji te je mogao otići studirati na neko od prestižnih talijanskih sveučilišta, ipak odabrao novi studij u Zadru.

„Zanimljiv je to podatak koji govori o kvaliteti ovdašnjega studija. I iz ovih podataka jasno je koliko je bogata zdravstvena baština na našem području te iskreno vjerujem da ćemo u suradnji s vama i s našim Narodnim muzejom pronaći način kako stvoriti zbirku medicinskih izložaka te ju učiniti dostupnom i našim građanima i brojnim gostima“, rekao je tom prigodom dr. Lozo zahvalivši županu Longinu što prepoznaje važnost inicijative da se u Zadru formira trajna, muzejska zbirka medicinskih izložaka kao značajan iskorak u zbrinjavanju, čuvanju, istraživanju i sustavnoj obradi bogate povijesne građe zadarskog zdravstva. Ujedno je naglasio iznimnu važnost povijesne, kulturološke i etičke komponente Domovinskog rata te iskazao potrebu da se o herojskoj ulozi branitelja, dragovoljaca i zdravstvenog osoblja u tom vremenu ostave trajni zapisi, od kojih je jedan sabran u knjizi posebne tematike zadarskog zdravstva i obrane Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine koju su također predstavili županu i suradnicima tijekom prijma u Domu županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.