Hrvatski radio

Radio Zadar

Županija će uz pomoć EU fondova "zagrijati" 6 škola

07.12.2017.

11:50

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija će uz pomoć EU fondova uložiti 10 milijuna 200 tisuća kuna u energetsku obnovu dviju školskih zgrada. Projekt se odnosi na obnovu zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koju koriste 4 škole, te obnovu zgrade Osnovne i srednje škole u Pagu.

Obnova krovišta i prozora smanjit će potrošnju energenata te osigurati osnovcima ugodniji prostor za rad. Županija iz svog proračuna osigurava 6 milijuna 700 tisuća kuna, a bespovratna sredstva iznose 3 i pol milijuna kuna.

Ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag Željka Zubović navodi kako je obnova zgrade bila nužna, zbog uvjeta u kojima borave osnovci, ali i učenici paške Srednje škole Bartula Kašića, sveukupno 250 učenika: Naša škola nije obnavljana od kad je izgrađena 1965.godine tako da će sredstva biti zaista dobro utrošena, a u konačnici ovakva zgrada u jednom turističkom gradu odmah uz šetnicu između dva hotela ne služi nikom na čast.  

Daljnji prioritet je izgradnja nove zgrade srednje škole u Pagu, za taj projekt je izgrađena projektna dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola pase nadamo skoroj realizaciji, dodaje ravnateljica Zubović.

Krajem studenoga potpisani su ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu školskih zgrada i to za paške škole te za projekt „Energetska obnova školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora Zadar“ koju koriste četiri srednje škole – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafička škola. 

Na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2020., županija je prijavila dva projekta energetske obnove školskih zgrada, te su joj za oba projekta odobrena bespovratna sredstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.