Hrvatski radio

Radio Zadar

Županija konačno dobiva vlasništvo nad nekretninama

10.07.2018.

15:26

Autor: Maja Savić

Županija konačno dobiva vlasništvo nad nekretninama

Županija konačno dobiva vlasništvo nad nekretninama

Foto: - / -

Ministar za državnu imovinu Goran Marić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te župan zadarski Božidar Longin potpisali su ugovor o dodjeli nekretnine radi osnivanja stalnog postava Muzeja zbirke bivšeg fašističkog talijanskog koncentracijskog logora na Molatu. Ujedno je najavljen novi zakon.

 


Župan najavljuje rješenje  dugogodišnjih problema Županije upravo novim zakonom o državnoj imovini. Teško je zamislivo i resornom ministru da Županija nema u vlasništvu apsolutno ništa ali je tako, potvrđuje župan Božidar Longin:

" Mi smo jedna, jedina Županija koja nema u vlasništvu nikakve prostore te koja nažalost godišnje plaća najma 2 milijuna kuna".

Novi zakon je revolucionarni zakon, nazvao ga je zadarski župan dodajući kako daje priliku jedinicama lokalne samouprave da steknu vlasništvo nad nekretninama. Ministar Marić potvrdio je potencijal novog zakona koji će osloboditi zadarsku Županiju balasta plaćanja zakupnine te omogućiti veći prostor za gospodarenje imovinom. Resorno Ministarstvo ima velike planove sa Zadrom najavljuje Marić:

"Pripremamo potpisati sporazum o projektu Vrata Zadra gdje se radi o jednoj neiskorištenoj površini suvlasnika i Grada Zadra te Republike Hrvatske i kada pripremimo tekst, ići će na gradsko Vijeće a poslije na Vladu. Utvrdit ćemo kako zajedničkim nastupom primjeniti projekt Vrata Zadra. On će još više poljepšati lice grada."

Ministar je upoznao sve župane i načelnike po Hrvatskoj kako će subjekti Grada ili Županije postati vlasnici nekretnina te se lakše riješiti sporovi između Grada ili Županije te Republike Hrvatske. Jednostavno će se spustiti beneficije sa državne na jedinice lokalne samouprave. Također je najavio kako će Županija podnijeti zahtjev za trajno rješenje prostora za smještaj zadarske Županije. Za bivše vojne objekte dodaje Ministar, općina može podnijeti zahtjev za vlansištvom a za sve ostale prostore kada se steknu imovinsko - pravni uvjeti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.