Hrvatski radio

Radio Zadar

Županija neće uvoditi nove namete

08.11.2016.

12:51

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županija ne može donositi odluke o uvođenju novih poreza, i što se nas tiče građani mogu biti mirni, odgovorio je danas novinarima zadarski župan Stipe Zrilić na pitanje hoće li najavljena porezna reforma ugroziti punjenje županijskog proračuna te hoće li se razlika nadoknaditi iz džepova građana.

Iduće godine konačno bi trebala biti dovršena izgradnja Poliklinike Opće bolnice Zadar, projekt vrijedan 220 milijuna kuna. Stoga će se do godine u novu zgradu preseliti dio zdravstvenih ustanova koje su iskazale potrebu za većim prostorom koji će im omogućiti bolje uvjete rada , najavljeno je na današnjem kolegiju zadarskog župana.  2017. ,  nastavljaju se radovi i na drugim važnim projektima, od izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim do izrade projekta navodnjavanja Vranskoga polja, kazao je zadarski župan.

Sad sam ovdje zbrajao sve te projekte, i u zdravstvu i u zaštiti okoliša, i u navodnjavanju, i u gospodarstvu. Ti bitni projekti iznose oko 900 milijuna kuna. To nisu beznačajni iznosi. Uz to će naravno biti i puno malih projekata koji su također bitni na segmente na koje se odnose.  

A na pitanje hoće li najavljene porezne reforme oštetiti županijski proračun  i hoće li se manjak nadoknaditi iz džepova građana župan je odgovorio:

Ono što smo čuli iz najava ministra je rečeno  da bez obzira na izmjene poreznih propisa da jedinice lokalne i područne samouprave ne bi trebale biti oštećene  jer će se uvesti  neke kompenzacisjke mjere po kojima bi mi trebali dobiti nekakvi nadoknadu iz novih izvora tako da mi planiramo proračun na način da neće biti smanjenja naših poreznih prihoda. Mi nemamo neke mogućnosti uvođenja  novih poreza tako da što se tiče naših odluka tu građani mogu biti mirni.

Na današnjem kolegiju zadarskog župana odobreno je potpisivanje ugovora o sufinanciranju elektrifikacije ruralnih krajeva Zadarske županije korištenjem obnovljivih izvora energije. Radi se o nabavi nezavisnih sustava sa solarnim panelima koji će strujom opskribljivati nekoliko kućanstava na području općine Gračac a koji nisu priključeni na elektro mrežu. Pročelnik Ante Vukašina. 

Zadarska županija se još prošle godine uključila u program elektrifikacije ruralnih krajeva Zadarske županije, korištenjem obnovljivih izvora energije. Prošle godine smo riješili 12 sustava, 8 na području Općine Gračac i 4 na području Općine Obrovac. Projekt se pokazao vrlo uspješnim. To je jedini način da takve obiteljske kuće, dobiju električnu energiju, jer ti su objekti u pravilu izvan planova  HEP-a u sljedećih 10-15 godina jer su dosta daleko i HEP-u se takve investicije ne isplate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.