Hrvatski radio

Radio Zadar

13:43 / 13.12.2019.

Autor: Filip Matijević

Županija uspostavila suradnju s bogatom kineskom provincijom

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Zadarska županija potpisala je Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa i suradnje s kineskom provincijom Hainan. Ovaj sporazum otvara vrata gospodarskoj suradnji s ovim bogatim kineskim otokom koji je odnedavno zona slobodna trgovine.

U rujnu je na jakom gospodarskom forumu Boao u Hainanu zadarski župan s tamošnjim guvernerom potpisao pismo namjere o uspostavi prijateljskih odnosa. Danas je u Zadru Božidar Longin s predstavnicima te, jedne od najbogatijih kineskih provincija, potpisao i sporazum koji omogućava uspostavu gospodarskih veza:

Vidimo puno dodirnih točaka za suradnju, turizam, promet... Znate da smo i službeno na Boau forumu ušli na Put svile te smo uz Veneciju jedina europska luka koja je na Putu svile.

Kineska ulaganja šire se već godinama na zapad, a u zadarskom području prepoznali su velik potencijal, kaže Ma Yongxia potpredsjednica Odbora provincije Hainan u Savjetodavnom političkom vijeću NR Kine:

Vidimo da volite raditi, Zadar i županija imaju prekrasnu prirodu te smo u vašoj županiji vidjeli puno mogućnosti i mnogo prostora za suradnju.

Hainan je odnedavno postala prostor slobodne trgovine u Kini. Neograničenost carinama i drugim opterećenjima omogućit će daljnji razvoj ove bogate provincije pa je Longin uvjeren da će od toga i Zadarska županija profitirati:

Razgovarali smo o nekoliko tema. Boao je, primjerice, poznat po lječilišnim centrima. To je upravo ono što nama treba. Kao što iz cijele Azije sa sjevera dolaze dolje k njima u centre, tako bismo mi mogli postati lječilišni centar za sjeverni dio Europe. Vidimo vid suradnje u prometu: u zračnom prometu Hainan Airlines i naša zračna luka koju želimo učiniti takvom da može primati interkontinentalne letove.

Neizostavna je tu i uloga Gaženice, a dio kolača u ovoj suradnji mogao bi pripasti izvozu poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Politička suradnja je stvorena, sada je potez na gospodarstvenicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.