Hrvatski radio

Radio Zadar

Županije i gradovi mogu propisima "udaljiti" bazne stanice

17.10.2018.

09:13

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija: huzez.hr

ilustracija: huzez.hr

Foto: - / -

Poručuju to iz Hrvatske udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja čiji članovi će u 18 sati u Gradskoj knjižnici održati predavanje o "Utjecaju baznih stanica na zdravlje djece" . Izmjenama prostorno-planske dokumentacije može se zaštititi građane od samovolje operatera, tvrde.

Nismo protiv naprednih tehnologija, ali želimo da teleoperateri  poštuju određene sigurnosne kriterije , poručuje tajnica udruge, dipl. inženjerka elektrotehnike Ankica Kosovec Krželj.  U tom smislu građani moraju tražiti strožu zakonsku regulativu , savjetuje, evo zašto :  Zbog toga što je nažalost naša legislativa izuzetno liberalna, mi smo jedina zemlja gdje se one mogu postaviti bez građevinske i lokacijske dozvole. To je otvorilo teleoperaterima put da ih stave gdje je njima najisplativije bez da vode računa o kriterijima zaštite zdravlja ljudi i djece, naprosto se vode kriterijima profita. Druge zemlje imaju regulatorni okvir, kod nas ne. Međutim, jedinice lokalne samouprave mogu urediti kriterije za postavljanje baznih stanica. Antenski stup bi se u dogovoru s lok. samoupravom, tako je napravila Istarska županija, trebao postaviti na udaljenosti manjoj od 400 metara od škola i vrtića – to je zapisano u njihovom prostornom planu, a operateri bi to morali poštivati - savjetuje ing. Kosovec Krželj. 

Komentirala je i nedavni prosvjed Puntamičana koji se protive baznoj stanici u zvoniku crkve odnosno odgovor gradonačelnika Dukića koji je sa sjednice kolegija poručio kako je "sve u potpunosti u skladu sa zakonom" : Ako nemate definirane nikakve propise u svom GUP-u, naravno da je sve po zakonu, onda gdje god stavili baznu stanicu vam je ok. Sinj ima minimum udaljenost bazne stanice od kuće 50 m, Trogir isto ima dosta oštre kriterije - navodi ing. Kosovec Krželj. 

O posljedicama zračenja kaže : Mnoge zemlje imaju i zabranu korištenja mobitela za djecu određene dobi, to nije igračka već izvor ionizirajućeg zračenja koje uslijed dugotrajnog djelovanja može štetno djelovati na ljudsko tijelo, posebno na djecu jer imaju tanje kosti lubanje, glave, zračenje im prodire dublje u mozak i stanice tijela. 

Više o svemu na predavanju Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja u 18 sati u Gradskoj knjižnici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.