Hrvatski radio

Radio Zadar

Županije trebaju ostati, plakat kao provokacija

29.04.2016.

15:58

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župani svih županija te zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika sastali su se u Zadru, gdje su raspravljali o nekoliko važnih tema, poput decentralizacije i upravljanja državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne samouprave. Nije izostala ni rasprava o mogućem teritorijalnom preustroju države.

Nakon što je na ulazu u Šibenik jučer osvanuo plakat s natpisom Dobrodošli u Zadarsku regiju, telefon šibensko-kninskoga župana Gorana Pauka nije prestajao zvoniti. Da je plakat postavila Zajednica županija, Pauk nije rekao ni šibenskom gradonačelniku Željku Buriću:

       Nije znao jer mu ja nisam prenio tu informaciju, isprika i ovim putem mom gradonačelniku, ali to sam napravio jučer i to je dobro, to smo htjeli.

Pauk, inače predsjednik Hrvatske zajednice županija, pojasnio je što su zapravo htjeli postići:

       Išli smo i na još jednu vrstu tzv. gerila kampanje koja bi upravo ovakvim provocirajućim natpisima probudila svijest kod građana kako bi se u biti oni osjećali stvarno da se probude odnosno da žive u nekoj drugoj regiji.

Zadarski župan Stipe Zrilić ističe jedinstven stav svih županija:

       Nema nikakvih zahtjeva kojima se želi pripajati područja jedne županije drugoj nego znači županije su suglasne da je ovakav ustroj dobar.

Odluka o teritorijalnom ustroju zemlje bit će politička. Stav HDZ-a je jasan - županije trebaju ostati, i tu ima određenih razmimoilaženja u Vladi. Pauk tome dodaje da nema konkretnih parametara niti unificirane europske prakse koja bi išla u prilog preustroju:

       Uz takve nedefinicije tražiti bolje od ovoga što imamo, a općeprihvaćeno je od naših građana, a sve radimo u korist građana i ne vidimo neke jasne uštede.

Zablude su da su županije male i da previše troše, poručila je iz Međimurja predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja će se na temu preustroja ovih dana sastati sa županima:

       I raspravit ćemo upravo o sustavu županija, o zadržavanju tog sustava kakav jest, naravno i o njegovoj daljnjoj racionalizaciji, suradnji među županijama.

Osim teritorijalnoga preustroja, županijske vlasti gotovo više zanima decentralizacija sredstava i raspolaganje neiskorištenom državnom imovinom.

Upravo zbog neiskorištene državne imovine sastanku sa županima nazočio je i predstojnik DUUDI-a Tomislav Boban. Zadarski župan Stipe Zrilić informirao ga je da je županija već 23 godine podstanar u zgradi u kojoj se nalazi, jer je još uvijek u vlasništvu države. Boban je obećao riješiti taj problem, te istaknuo kako je na zadarskom području najvrednija imovina - ove napuštene vojarne:

       Jedna od najvećih vojarni koje smo preuzeli su i objekti bivše vojarne Šepurine. Dakle, to je preko 100 hektara odnosno milijun kvadrata, evo u ova dva, dva i pol mjeseca koliko jesam na čelu Ureda pet investitora je došlo s idejom odnosno sa željom da Šepurine što prije stavimo na natječaj s vrlo ozbiljnim željama i s vrlo ozbiljnim investicijskim fondovima s kojima raspolažemo.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.