Hrvatski radio

Radio Zadar

Županijske vijećnike uoči sjednice dočekao prosvjed mještana Gorice

26.09.2018.

15:07

Autor: Božidar Kolega

Županijske vijećnike uoči sjednice dočekao prosvjed mještana Gorice

Županijske vijećnike uoči sjednice dočekao prosvjed mještana Gorice

Foto: - / -

Uoči današnje sjednice županijske skupštine Zadarske županije vijećnike je pred ulazom Doma županije dočekao prosvjed desetak mještana Gorice koji se protive izgradnji pretovarne stanice za otpad jer smatraju da će ona ugroziti njihovu egzistenciju i razvoj mjesta.

Od župana i županijskih vijećnika mještani Gorice zatražili su pomoć kako bi se promijenila lokacija izgradnje pretovarne stanice koja se gradi u sklopu projekta Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Jelica Škoda:

Da idete sada tamo vidjeli bi što je napravila ova mala bura. A što će tek biti kad zapuhne jaka i smeće ode ne samo po Pagu, nego na Vir, svuda okolo, i Košljun i Povljana. Ne znam što oni ljudi misliju kad će se probuditi.  Jer ovo što se događa je katastrofa, ekološka katastrofa.

Podršku mještanima Gorice s govornice županijske skupštine dali su  Ivan Matić iz MOST-a i Mladen Meštrović iz Neovisnih za Hrvatsku. Zadarski župan Božidar Longin odgovorio je da je županija manjinski vlasnik te da ne može odlučivati u ovom slučaju.

Što ćemo napraviti što ćemo poduzeti da napravimo nekakvo kompromisno rješenje da na otoku Pagu budu svi zadovoljni, a ne da stanovnici Gorice budu žrtve CGO-a i pretovarne stanice na njihovim pašnjacima.

Imate zakon o otocima, imate kako zaštiti ljude na otocima, kako im dati uvjete za život i vi dođete lijepo i na pašnjacima stavite pretovarnu stanicu.

 Ja podržavam inicijativu, svaku zdravu inicijativu, moramo sagledati sve aspekte. Mi kao županija s 23 posto  apsolutno u ovome projektu ne možemo odlučiti što to je što to nije.    

Jasminka Adžić Sikirić  iz Živog zida predložila je da se na dnevni red uvrsti odluka da se župan, pročelnici i vijećnici pred svaku sjednicu skupštine testiraju na opojna sredstva:

Budući da župan zajedno s vijećnicima obnaša jako odgovornu dužnost i donosi  bitne odluke za županiju za koje većina vijećnika daje suglasnost smatramo nužnim provedbu testiranja na sve opijate kako se ne bi dogodilo da o sudbini županije odlučuju osobe kojima je mogućnost zdravog rasuđivanja eventualno ugrožena upotrebom spomenutih sredstava. 

Prijedlog nije prošao.  Sjednica ni ovog puta nije prošla bez povišenih tonova.  Prvo zbog pozdrava koji je vijećnicima uputio Marko Pupić Bakrać iz Akcije mladih:

Pozdrav svim torbarima ma gdje bili, a osobito nazočnima na današnjoj sjednici.

Prepirka s predsjednikom skupštine Željkom Lončarem nastavila se zbog optužbe za nepozivanje dijela vijećnika na prošlu skupštinu što je Lončar opovrgnuo.

Nevenka Marinović iz HDZ-a upitala je župana o projektima navodnjavanja u županija. Radovi na sustavu Lišansko polje trebali bi početi idućeg tjedna , a u pripremi su još dva projekta odgovorio je župan

Kad bi imali sva ova 4 projekta uz već postojeću Bašticu 1 onda bi imali gotovo 2500 hektara pod sustavom navodnjavanja.

Vijećnik Darko Pedić upozorio je na problem sigurnosti na cestama, a zanimalo ga je i koliko škola sudjeluje u energetskoj obnovi. Župan Longin.

Moram vam reći da je ukupno prijavljeno 8 škola. Što se tiče ukupne vrijednosti ovih radova to je 17 milijuna kuna.

Na aktualnom satu vijećnici su se dotakli i problema loše turističke infrastrukture, nedovoljnog rada županijske turističke zajednice, te uređenja Park šume Musapstan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.