Hrvatski radio

Radio Zadar

Zvonko Bušić pronađen mrtav

01.09.2013.

11:23

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovanjskoj kod Zadra pronađen je mrtav poznati hrvatski emigrant Zvonko Bušić. Zadarska policija dobila je dojavu jutros oko 7.20. Očevid je u tijeku. U američkom zatvoru Bušić je odslužio 32 godine kazne zbog smrti policajca i otmice zrakoplova. Bušić je tvrdio da je otmicom zrakoplova želio upozoriti svijet na položaj Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji. U Hrvatsku se vratio 2008. godine.

Poznati hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić ubio se pet godina nakon što je pušten iz američkog zatvora. Pronađen je mrtav u svojoj kući u Rovanjskoj kod Zadra, potvrdio je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

"Jutros oko 7 sati zadarska policija zaprimila je dojavu hitne pomoći - žena je u kući u Rovanjskoj pronašla tijelo svoga supruga. Radi se o 67-ogodišnjaku s boravkom u Rovanjskoj, u tijeku je očevid koji će rasvijetliti sve okolnosti događaja. Sumnja je da se radi o samoubojstvu, u ovom trenutku ne raspolažemo podacima koji bi ukazivali na to da se radi o kaznenom djelu, ali očevidom i izvidima to tek treba utvrditi. "

Neslužbeno se doznaje kako je samoubojstvo izvršeno hicem iz pištolja. 67-godišnji Bušić je u američkom zatvoru proveo 32 godine zbog otmice zrakoplova i podmetanja eksplozivne naprave u jednoj njujorškoj željezničkoj postaji pri čijoj je demontaži poginuo jedan policajac.

Rođen je u hercegovačkom selu Gorica 1946. u , a na studiju u Beču je upoznao američku studenticu Julienne Eden Schultz s kojom se oženio i koja mu se pridružila u borbi za hrvatsku neovisnost. Mišljenje javnosti o njemu je podijeljeno. Dok ga jedni smatraju hrabrim domoljubom, drugi podsjećaju na njegove terorističke metode. U Hrvatsku se vratio 2008. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 h

Nadin 2022

Kušanje vina