Hrvatski radio

Radio Zadar

Zvučne knjige u Znanstvenoj knjižnici Zadar

05.06.2013.

14:42

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je danas predstavljen projekt izrade zvučnih knjiga, čiji je cilj olakšati slijepim i slabovidnim osobama pristup obrazovanju.

 Projekt izrade zvučnih knjiga vrijedan 100 000 eura financiran je bespovratnim sredstvima europskih fondova, a provodit će se u Zadru i na području Banja luke.

Nositelj projekta je Znanstvena knjižnica Zadar gdje će se urediti soba za snimanje zvučnih knjiga. U prvoj fazi snimit će se 5 knjiga zadarskih književnika, koje će volonterski čitati glumci zadarskog Narodnog kazališta i Kazališta lutaka, a potom će se knjige snimati prema potrebama korisnika.

U Republici Hrvatskoj postoji knjižnica za slijepe i slabovidne osobe međutim po našim korisnicima ona ne prati dovoljno njihove potrebe u smisli obrazovanja. Dakle knjige koje su potrebe slijepim i slabovidnim đacima i studentima u knjižnici za slijepe ne mogu baš često naći, uglavnom je to beletristika. Tako da mi pokušavamo barem za potrebe naših korisnika, približiti im same udžbenike ili literaturu koja im je potrebna pri studiranju, kazala je voditeljica projekta za Hrvatsku Norma Miočić ističe

Denis Rudić zaposlenik je knjižnice, a bit će i jedan od korisnika njezine nove usluge: Meni kao slijepoj osobi će značiti dosta, zato što i jedna prilagođena knjiga slijepoj osobi u ovoj zemlji znači puno zato što prilagođenih knjiga za slijepe u Hrvatskoj ima jako malo, tako da svaka nova knjiga je nama novi prozor u svijet i slijepi ljudi je željno iščekuju.

U sklopu projekta opremit će se i vozilo kojim će djelatnici knjižnice obilaziti mjesta u Zadarskoj županiji i slijepe i slabovidne osobe koje nisu u mogućnosti doći u knjižnicu, educirati za rad na računalu. Projekt će se provoditi godinu dana. Sredstva su osigurana putem IPA programa prekogranične suradnje, a uz Razvojnu agenciju Zadarske županije , partner projekta je Gradska organizacija slijepih Banja luke koja će projekt provoditi na području tog grada. Kako je rekao ravnatelj znanstvene knjižnice Zadar Miro Grubić, projekt izrade zvučnih knjiga samo je završni dio priče koju je Znanstvena knjižnica Zadar počela prije 4 i pol godine uvođenjem računalne opreme za slijepe i slabovidne, potom opremanjem čitaonice za osobe s invaliditetom te pokretanjem radionice za informatičko opismenjavanje slijepih i slabovidnih osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.