Hrvatski radio

Radio Zadar

100.000 km na biciklima kroz pet kontinenata i pet godina

26.02.2013.

15:52

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Marco i Giovanni, dvojica mladića iz talijanske Ravenne, prije deset dana krenuli su na put oko svijeta na biciklima. Prije nastavka puta, dugačkoga 100.000 km i pet godina, zaustavili su se u Zadru.

Prije prolaska kroz Zadar trebali su svratiti i do Zagreba, gdje su namjeravali u Ministarstvu kulture predstaviti kandidaturu svojega grada Ravenne za europsku prijestolnicu kulture 2019. No, s planirane rute skrenuli su zbog visokoga snijega koji je proteklih dana zatrpao Gorski kotar.

Zatekli smo ih na Trgu pet bunara, gdje nam je Giovanni ispričao zašto i kako su se odlučili na avanturu dugačku sto tisuća kilometara koja se proteže na pet kontinenata i pet dugih godina.

On je radio kao vrtlar, a ja kao restaurator. Završili smo posao s našom malom tvrtkom i zatvorili je. Odlučili smo napustiti Italiju, uzeli neke svari, bicikle i nešto novca i krenuli. Želimo ovom avanturom poboljšati sami sebe, jer želimo ojačati naše karaktere, te što više doznati o drugim kulturama i mjestima,

ispričao nam je Giovanni.

Na svojem putu prema istoku, biciklirat će Jadranskom obalom do Albanije, preko Grčke, Turske do Irana i onda dalje sve dok ne naprave puni krug i nakon pet godina se vrate u rodnu Ravennu. Želimo im sretan put.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.