Hrvatski radio

Radio Zadar

14. Paklenica Big Wall Speed Climbing

27.04.2013.

15:34

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U NP Paklenici danas na stotine penjača - mladi, stari, djeca, amateri i profesionalci. Neki su zbog 14. Međunarodnog susreta penjača doletjeli čak i iz dalekoga Sibira.

Sudeći po registracijskim pločicama vozila, najviše je ipak Hrvata i Slovenaca. Došli su i Poljaci, Slovaci, Nijemci, Česi, Talijani, Mađari te penjači iz ostalih susjednih zemalja. Nekima, poput Zagrepčanina Opca, današnji događaj sastavni je dio tečaja penjanja u sklopu penjačke škole Kluba Velebit.

Malo je tu bilo neke psihoze, kako to sve naučiti i savladati da bi bili sigurni. Ali, kilometraža je pokazala da nam ide dobro, 

rekao nam je novopečeni penjač. 

Austrijanke Regina i Christine u Paklenicu su stigle na petodnevni odmor. Nisu ni znale da su odabrale pravi trenutak za penjanje, a zašto su iz domovine Alpi došle penjati na Jadran?

Pa tu je odmah more, a i vrijeme je ljepše,

rekle su prije osvajanja pakleničkih vrhova simpatične Austrijanke. 

Devetogodišnja Klara Kmoh iz Zagreba sutra slavi rođendan. Zahvaljujući roditeljima zaljubila se u penjanje.

Bilo je dobro i jako mi se sviđa ovdje,

rekla nam je mala Klara koja se prvi puta penjala na Paklenici.

Sa zemlje je sve promatrao njezin trener Filip Dražina.

Trenira tri puta tjedno, ima određene vježbe. U nekim stvarima je lakše raditi s djecom, jer slušaju, trude se i daju sve od sebe, a teže je kada ih pukne onaj moment kada divljaju,

rekao nam je Filip.  

Pobjednice ženske penjačke utrke Sunčica Hrašćanec i Inga Patarčić posjetiteljima su pružile pravu atrakciju. Na visini od 120 metara sajlom su se spuštale s jedne pakleničke stijene na drugu.  

Mi smo tu već par godina, penjemo se svakodnevno i to dugačke smjerove, tako da smo navikle gledati ljude s visine i uživati u pogledu od gore. Prvi puta kada smo išle bilo je neke nelagode, ali ovdje smo već sigurno petu godinu zaredom, pa nam je to gotovo pa rutina,

kažu Sunčica i Inga.

Druge na cilj su stigle Ruskinje Polina i Irina, iz sibirskoga grada Krasnojarska. Irina se alpinizmom bavi već 30 godina i najstarija je penjačica na natjecanju.

Općenito smo po prvi put u Hrvatskoj i oduševljene smo. Ovdje je predivno, a osim toga sviđa nam se jer možemo dovesti i našu djecu i unučad te ih promatrati kako se i oni penju,

rekla nam je Irina.

Ove godine održava se i prvi penjački maraton – 24 sata Paklenice, no tijekom noći ipak se neće penjati. No slike Paklenice otići će i u svijet, jer reportažu ovih dana snimaju drugi program njemačke televizije ZDF i francusko-njemački kanal Arte.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.