Hrvatski radio

Radio Zadar

Čechomor na Forumu

28.06.2013.

13:08

Autor: Toni Pajkin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Češka skupina Czechomor nastupila je jučer u Zadru. Ovi glazbenici surađivali su s mnogim svjetskim imenima poput Suzanne Vega, Tonyem Levinom i drugima. O njihovom radu razgovarali smo s Karelom Holasom violinistom u bandu, a pridružila nam se njihova menađerica Bara Repicka.

U Zadru je jučer nastupila češka skupina glazbenika Čehomor. Iz gradske uprave, koja je bila organizator  njihovog nastupa u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU, rečeno je da je njihova glazba najbolji spoj tradicije i suvremenog glazbenog izričaja. Uoči koncerta razgovarao sam s  Karelom Holasom violinistom u bandu, a da se Karel i ja bolje razumijemo pomogla nam je njihova menađerica Barbora Bara Repicka.

Evo što je o svom bandu na rekao Karel Holas.

Mi smo Čehomor, skupina u kojoj imamo glazbenike na električnoj i akustičnoj gitari, čelu, klavijaturama, na trubi, akordian, basu… Kad nastupamo s orkestrom ima nas i četrdesetak, a nekad nas je samo troje. Glazba koju sviramo može izvoditi na najjednostavniji i na vrlo kompleksan način. Ove godine proslavit ćemo 25 godina djelovanja. Počeli smo kao ulični svirači, uveseljavali posjetitelje u pabovima, zabavljali prolaznike na trgovima. Uglavnom smo izvodili izvorni češki folk. No, željeli smo tu vrstu glazbe približiti mladima, a to je značilo da smo je morali prilagoditi, odnosno modernizirati zvuk.  Tim pristupom smo češku izvornu glazbu otrgnuli od zaborava, napravili svojevrstan most i priveli je u novo doba da živi i dalje u ovom suvremenom svijetu.

To ste napravili vrlo uspješno, imate puno izdanja i albumi vam izlaze u platinastim nakladama surađujete s mnogim poznatim glazbenicima i producentima iz cijelog svijeta? – bio je moj sljedeći upit

Da snimili smo do sada 16 albuma. Uspjeh traje već više od 10 godina, počeli smo to uspješno razdoblje 1999. godine i ono traje do danas. Imali smo raznih suradnji tijekom tih godina. Surađivali smo sa Sinfonijskim orkestrom. Radili s britanskim glazbenikom producentom Jaz Colemanom s kojim smo ostvarilina vrlo zanimljiv projektu pod nazivom Promjene. To nas je dovelo do toga da smo proširili suradnju i s mnogim drugim svjetskim glazbenicima iz raznih dijelova svijeta. Zanimljiva je bila suradnja s Tony- em Levinom koji je radio i s Peterom Gabrielom, zatim Gerryem Leonardom, Suzanne Vega i drugim glazbenicima i producentima.   

Kako publika na koncertima reagira na vašu glazbu, pogotovo kad nastupate izvan svoje domovine?

Iako svoju glazbu izvodimo na češkom jeziku često se iznenadimo kako publika dobro reagira na naše pjesme. Za naše tekstove mislimo da imaju snagu i ljepotu koji ne bismo jednako tako mogli prenijeti publici kad bi je izvodili na drugom jeziku osim našeg. Također mislimo da to našu glazbu čini još više zanimljivom, kad je izvodimo na međunarodnim pozornicama. Pokušali smo prevesti naše pjesme na engleski jezik kad smo surađivali sa Suzanne Vega, ali smo nakon toga odlučili da ćemo našu glazbu i pjesme izvoditi na češkom, jer je to najbolje za ono što stvaramo. Globalizacija nas diljem svijeta ujednačava, čini da sve sliči jedno na drugi, tako je i s glazbom. Mi smo ponosni što radimo drugačije, na naš izvorni način i to kanimo zadržati kao naše obilježje. Naše pjesme imaju zanimljive priče koje su slične onima iz češke povijesti što nas vraća korijenima, što nam je jako važno kako u glazbenom tako i tekstualnom izričaju.

Ovo vam je prvi nastup u Hrvatskoj? 

Da prvi put smo u Hrvatskoj, ali ja sam već bio dva puta u vašoj zemlji i poznajem je. Boravio sam u  Umagu.

Spomenuli ste suradnju sa Suzanne Vegana čemu ste radili?

To je projekt koji će biti dio proslave našeg dvadesetpetogodišnjeg rada. Izdat ćemo DVD kao svojevrstan presjek rada, pokazati s s kim smo sve radili i koliko je plodna naša glazbena karijera. Ujedno to će biti i pokazatelj da smo dio velike svjetske glazbene scene.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.