Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na glazbenika i kritičara Antu Perkovića

07.06.2019.

09:25

Autor: HRT Radio Zadar

Sjećanje na  glazbenika i kritičara Antu Perkovića

Sjećanje na glazbenika i kritičara Antu Perkovića

Foto: - / -

Ante Perković bio je novinar, publicist, glazbenik, rock kritičar. Kako je sam govorio, po obrazovanju i struci bio je novinar - glazbeni kritičar. Objavio je par knjiga, a zadnjih godina karijere zadovoljstvo mu je bilo "stvaranje vlastite glazbe umjesto pisanja o tuđoj".

Ante nas je prerano napustio prije dvije godine, ali je iza sebe, osim glazbene kritike i sjajnih knjiga, ostavio i hrpu sjajne glazbe. Uža obitelj, prijatelji i Antini fanovi došli su na ideju da ususret Antinom rođendanu, 8. lipnja, ponude medijima i široj javnosti svu Antinu glazbenu genijalnost na jednom mjestu.

Budući da je Ante imao glazbenu karijeru kao član benda Djeca, a kasnije i kao solo izvođač i diskograf (Ćato), diskografske kuće Aquarius Records i Mudri Brk udružili su snage s obitelji i na jednom mjestu donose sve što je Ante službeno objavio.

Da ne bi sve ostalo na starijem materijalu, u glazbenoj radionici Jure Ferine je pronađena glazbena bomba. Upravo tako se zove zadnji singl koji je Ante solo službeno snimio 2015. godine, a koji će po prvi put službeno biti objavljen ususret rođendanu.

Osim što će oba albuma Djece i četiri spota biti digitalno dostupna na svim platformama, u rujnu izlazi i kompilacija na vinilu i to prema Antinu predlošku. Naime, njegova supruga ustupila je Antinu kompilaciju stvaralaštva koju je sam složio.
 
Mudri Brk će uskoro objaviti i linkove svih digitalnih servisa na kojima je uploadana Antina glazba s ciljem što lakšeg pronalaska njegove glazbe. Na ovaj potez širenja Antine glazbene ostavštine široj javnosti, osvrnuli su seAna Opalić iz benda U pol' 9 kod Sabe, glazbeni kritičar Petar Janjatović i glazbeni urednik Branimir Slijepčević Brada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.