Hrvatski radio

Radio Zadar

Spektakl elektronske glazbe, jazz, klasika, sport, zabave i fešte!

01.07.2016.

07:29

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kubanska glazba, američki jazz i blues, spektakl elektronske glazbe – prašit će ulicama grada, njegovim povijesnim ambijentom i gradskim plažama u srpnju i kolovozu uz tradicionalne lokalne manifestacije „Noć punog miseca“ i „Millenium jump“.

Uz sve to, zadarska Turistčka zajednica najavljuje i bogat program „Zadarskog kazališnog ljeta“ i 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu te tradicionalnim varoškim fešticama – zaokružit će se nikad sadržajniji ovosezonski glazbeni, dramski, glazbeno-scenski, gastronomski i sportski eventi kao dio turističke i sezonske zadarske ponude.Dah sportskog spektakla donijet će jaki međunarodni „Zadar Dogus“ košarkaški turnir, a s nastupom klapa i koncertom Massima & „Zagrebačkih solista“ na Forumu. 

A u drugoj polovici srpnja – „Noć punog miseca“!

Osvijetljena bakljama i treperavim svjetlom svijeća s brodovima koji se pretvaraju u ploveće štandove, zadarska riva od 21. do 23. srpnja za punog mjeseca ponudit će tradicionalno sve najbolje iz zadarskog kraja: od tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Potom i ninski šokol, smokve, sir, rakije … Lokalni folklor i običaji, nošnje i tradicijski elementi vladat će u „Noći punog miseca“ već petnaestu godinu, kao jedinstvena lokalna manifestacija susreta vlaške i bodulske kulture. Diple i mandoline, ferali i sviće, klape i pisma, plesovi … Tri noći, jedna za drugom, i ona glavna 23. srpnja. Samo u Zadru!

U isto vrijeme 22. i 23. srpnja, ali na plaži Kolovare, prašit će velike svjetske zvijezde elektronske glazbe u srcu povijesne jezgre grada Zadra. Izabran je za najbolju turističku destinaciju u Europi 2016. godine, pa je na velika vrata vratio globalne event brendove poput „HYTE“ koji nakon Ibize, New Yorka, Berlina, Amsterdama, Čilea, Beiruta i Barcelone u Zadar na dva luda dana i još luđe dvije noći dovodi veliku svjetsku zvijezda elektronske glazbe Loco Dicea, ali i DeWalta, Matthiasa Tanzmanna i Shaun Reeves. Bit će tu i najbolja domaća imena: Mariano Mateljan, Jogarde, Felver, Marina Karamarko … Uputa za upotrebu: dnevni partyji od 15 sati do jedan iza ponoći, a nakon toga pravac u klubove u blizini plaže!

Kakvo bi to ljeto bilo kada Hrvatsko narodno kazalište u Zadru i Turistička zajednica Grada Zadra ne bi imali „Zadar Jazz & Blues Festival“ kao dodatni glazbeni šmek?! Krenuli su prošle godine i – pogodili! Otvorena terasa Muzeja antičkog stakla u Zadru tako će ove godine ponuditi glazbenu poslasticu tijekom tri dana od 27. do 29. srpnja. Prvog dana slušat ćemo Freda Wesleyja kao „JB Tribute“, jazz i funk veterana koji je skladao za Jamesa Browna te čovjeka koji je radio s Ray Charlesom, Van Morrisonom i Panchom Sanchezom! Drugog dana u istom ambijentu nastupa Saskia Laroo, žena nazvana „Lady Miles Davis of Europe“ zbog fenomenalne trube i izravnog uzora najvećeg jazz glazbenika ikad. Posljednjeg dana u petak 29. srpnja svirat će američki „No BS! Brass Band“. Izvorni duh New Orleansa sljubljen s originalnim East Coast funkom i elementima Jamesa Browna, Johna Coltranea, Michaela Jacksona i „Led Zeppelina“ upakiran u žestoki zvuk – donosi 12 članova benda iz Richmonda, Virginija. Sve svirke na „Zadar Jazz & Blues Festivalu“ počinju u 21:30.

Dan kasnije na zadarskoj rivi održat će se tradicionalni „Millenium jump“ koji će uz uobičajene skokove ponuditi i zabavni program. Počet će sa skokom na noge, pa slijedi Himalaja dvostruki domino, Nivea skok s loptama za napuhavanje i na kraju dm Dress-Up domino! Pripremite kupaće, mobitele, foto aparate i budite spremni za novo izdanje milenijskog skoka s rive!

Na Trgu sv. Krševana 3. kolovoza dogodit će se „Susret klapa“ u 21 sati, a 12. kolovoza uz jedinstvenu kulisu crkve svetog Donata koncert će održati Massimo uz pomoć legendarnih „Zagrebačkih solista“. 

Zadarska riva i ove će godine biti središte zbivanja jedinstvenog sportskog događaja: novo izdanje VAK''AN''ZA od 18. srpnja do 13. kolovoza predstavit će nešto drukčiji vaterpolo kroz kvalifikacije te završni dio natjecanja 4. i 5. kolovoza, a glazbeni i zabavni dio programa donosi indie i rock zvuk benda „Gretta“ te u „Arsenalu“

Judette i Jamiromania 5. kolovoza, Amy Winehouse Tribute Band kao Amy´s House 10. kolovoza i Queen Real Tribute 12. kolovoza s repertoarom istim kao na Wembleyju 1986.

Domaći ugođaj fešti ponudit će kao i svake godine u srpnju, kolovozu i rujnu program „Feštica petkom“ 8., 15., 22. i 29. srpnja, potom 5., 19. i 26. kolovoza, pa ponovno 2., 9. i 16. rujna te na koncu velika „Varoška fešta“ 23. rujna.

Nije to, naravno, sve: ljubiteljima klasike predstavit će Zadarski kvartet klarineta 22. srpnja, 5. i 12. kolovoza, kao i sopran Nela Šarić i Vjekoslav Babić na glasoviru 14. srpnja, 11. i 24. kolovoza te 8. srpnja Luka Stipanov na gitari i napokon 30. srpnja, 2. i 8. kolovoza „DINA &amp“; MEL s vokalom, gitarom, kontrabasom i bubnjevima.

Posljednjih dana kolovoza uživat ćemo u „Taste and Travel“ festivalu koji će, među ostalim, ponuditi najbolje od hrvatske gastro ponude, a u sklopu programa predstavit će se pivski specijaliteti na „Craft beer“ festivalu, potom sajam proizvoda hrvatskog sela te inovacije u prehrambenoj industriji.

Zadar će 9. kolovoza na Forumu ugostiti jedan od najpoznatijih kubanskih bendova, Habana Social Club. Ovi Kubanci kojima je glazba hrana, a ples život, svoju predivnu kubansku glazbu predstaviti će u pet hrvatskih gradova i to na doista jedinstvenim lokacijama.

Sve podrobnije informacije o događajima mogu se pogledati i na aplikaciji Zadar Travel: http://app.zadar.travel/hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.