Hrvatski radio

Radio Zadar

Euro Caffe: Gospodarimo otpadom, da ne bi otpad gospodario nama

07.06.2023.

08:39

Autor: Katina Vrsaljko

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Foto: Katina Vrsaljko / Radio Zadar

Nakon dugogodišnjeg procesa - prikupljanja dokumentacije, pet godina izrade studije utjecaja na okoliš, osnivanja tvrtke EKO d.d. za gospodarenje otpadom, potpisivanja ugovora te samih radova, Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje ulazi u zadnju fazu.


- U rujnu bismo trebali krenuti s probnim radom. Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, bilo je i određenih poteškoća, ali to se događa u svakom projektu, posebno u ovako velikom. Radi se o projektu vrijednom do 90 milijuna eura, najvećem u financijskom smislu, ali i u prostornom, s obzirom da se Centar prostire na više od 45 hektara, rekla je, gostujući u Euro Caffeu, Ljiljana Jurjević, voditeljica samostalne radne jedinice unapređenja sustava u tvrtki EKO d.d.za gospodarenje otpadom Zadarske županije.


- U Centru Biljane Donje koristit ćemo tehnologiju mehaničko-biološke obrade otpada, laički rečeno, isušivanja. Završetkom Centra zatvorit će se odlagališta. Ono što je najvažnije za grad Zadar, zatvorit će se odlagalište u Diklu, a u našoj županiji imat ćemo sustavno gospodarenje otpadom iz Zadarske i polovine Ličko-senjske županije. Na najbolji način koji trenutačno imamo.


Istina je da se treba raditi i na zaokruživanju cijelog procesa, da tehnologija uvijek treba nalaziti i nove načine da gospodarenje bude uspješnije. No moramo krenuti od mjesta nastanka samog otpada, od svakog od nas. Ukoliko ne počnemo odvajati otpad na kućnom pragu, neće nam pomoći ni najskuplji centar, ni najmodernija tehnologija, rekla je Jurjević te zaključila kako moramo na pravinačin gospodariti otpadom, da ne bi otpad gospodario nama.


Detaljnije u Euro Caffeu, u srijedu u 12.15 h na Radio Zadru.

Euro Caffe s Ljiljanom Jurjević iz tvrtke EKO d.d.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.