Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradionica o javnim pješačkim površinama u Ulici Stjepana Radića

03.03.2022.

08:54

Autor: Radio Zadar

Gradionica plakat

Gradionica plakat

Foto: Gradionica / Grad Zadar

Ove godine, u suradnji s Gradom Zadrom i Goethe-Institutom Kroatien iz Zagreba, ZDA - Društvo arhitekata Zadra organizira 5. po redu Gradionicu s temom javne pješačke površine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Zadra, Zadarske županije te Goethe-Instituta Kroatien.

Gradionica

Gradionica

Foto: Gradionica / Grad Zadar

Prijave za Gradionicu su do 12. ožujka.

Ovo će biti prva godina u kojoj se, osim standardnog dijela Gradionice, uvodi i Gradionica MINI (od 7. do 12. ožujka) s učenicima srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole Zadar koje će mentorirati arhitektonski berlinski kolektiv ConstructLab. Oni će napraviti ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje, a koje će biti postavljene od 12. ožujka.

Standardni dio - Gradionica MAXI biti će popraćen predavanjima arhitekata u Kneževoj palači i vođenjem po gradu s temom javnih pješačkih površina: Bogdan Marov, Pero Marušić, Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato održat će zanimljiva predavanja za sudionike i javnost.

Timove Gradionice MAXI (od 14. do 19. ožujka) ove će godine voditi renomirani hrvatski arhitekti Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato, a sudjelovat će studenti različitih fakulteta iz različitih gradova. Gradionica MAXI će se provesti online.

Izložba radova Gradionice bit će in situ 2. travnja, u Ulici S. Radića zajedno s dodjelom vrijednih nagrada sudionicima. I ove godine će se radovi ocjenjivati, a u ocjenjivanju će kao treći član uz mentore i uz goste kritičare sudjelovati publika (opća javnost) putem društvenih mreža.

Gosti kritičari će ove godine biti pročelnici gradskih upravnih odjela: Dina Bušić, Ante Čurković i Darko Kasap.

Svi prijavljeni sudionici trebaju biti u timovima od minimalno dvije osobe. Timovi smiju biti interdisciplinarni, ali bar pola članova tima treba biti arhitektonske struke, bilo studenti arhitekture bilo arhitekti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.