Hrvatski radio

Radio Zadar

Ima i bijele i plave ribe! Oprez bit će i bure!

15.07.2022.

07:10

Autor: Boris Bulić

Što se sve lovi ovih dana?

Što se sve lovi ovih dana?

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Ovaj vikend prognostičari najavljuju buru. Treba se pripremiti za taj vjetar. Pripremite panulu. Puno će ribolovaca iskoristiti tople ljetne noći za ribolov. Bijele ribe ima u izobilju. I plava riba je i dalje vrlo aktivna.

Bit će vikend s burom

Pred nama je suh tjedan, bez kiše, ispunjen uglavnom dnevnim vjetrovima s tim da će krajem vikenda i početkom idućeg tjedna biti i malo burno.

Premda će ta bura biti uglavnom umjereno jaka, budući da je u pitanju mahovit i nepredvidiv vjetar, mogu se očekivati i povremeni jači prodori. Naravno, za sve nautičare, a pogotovo za vlasnike manjih brodica, to znači i ozbiljno upozorenje jer se sa burom nije igrati. Dovoljno dug sidreni konopac uz dovoljno teško sidro i lanac, pouzdan motor i puna baterija na mobitelu, imperativi su u isplovljavanju na more, a pogotovo po burnom vremenu.

No to malo bure ne remeti situaciju u podmorju jer se povoljno ribolovno razdoblje nastavlja. Ribe su i dalje konstantno gladne i "raspoložene za sve oblike suradnje".

Lovi se bijela riba

Bijele ribe ima u izobilju tako da će i oni manje spretni moći ostvariti ulove s kojima će se moći pohvaliti, dok će oni spretniji moći birati što zadržati, a što pustiti natrag u more.

Panulaši pak neće imati takvih dvojbi jer sve što ulove definitivno ide na led. Termoklina je stabilna tako da je trenutno vrlo lako pronaći i uloviti plemenitu krupnu ribu, naravno, ako je pošta koja se panulom obilazi prava, pouzdana i ako je pribor posložen po pravilima igre.


A posebno je zanimljivo da je u panuli uz klasičnu iglicu i lignju sve zastupljeniji i šarun, naravno, živ, idealno ulovljen upravo na terenu na kome se panula.

Zubatac ga rado napada, a s druge strane, šarun je kao ješka dovoljno izdržljiv i provokativan da se može povlačiti i više sati bez potrebe za promjenom. I što je najbolje, u ovo ga je doba godine vrlo lako uloviti.


Topla ljetna noć za ribolov

A budući da smo u srcu ribolovne sezone i da su temperature tolike kolike jesu, puno će ribolovaca iskoristiti tople ljetne noći za ribolov.

Naime, noći na moru su dovoljno svježe da donesu olakšanje od dnevnih vrućina pri čemu gušt obilatog ulova samo pojačava ionako bogat doživljaj.

A s obzirom na fazu mjeseca, temperaturu mora i trenutne kurente, po ribu ne treba ići daleko jer se u principu dobar komad može uloviti i uz sami kraj dok su brakovi posebno izdašna lovišta kad je u pitanju noćni ribolov.

Naravno, prvi na meti su fratri, a uz njih i ušate i tabinje koje su mnogim ribolovcima posebno draga lovina.


Plava riba u kanalu

Naravno. Dovoljno je prošetati po rivi da bi se vidjela pomahnitala gladna jata galebova koja prate gozbu pod morem u kojoj skuše i lokarde napadaju velika jata papalina.

Da, plava riba je i dalje vrlo aktivna i za očekivati je da će to stanje potrajati još neko vrijeme koje bi svakako bilo mudro iskoristiti. Skuše su sve veće baš kao i šaruni dok se o temperamentu palamida ne treba posebno raspravljati.

Naravno, ukoliko lovite plavu ribu obavezno je po ulovu odmah otkrvite i s njom čim prije na led. To je vrlo kvarljiva riba i ako se ne skladišti kako treba i na vrijeme, posljedice mogu biti vrlo neugodne.

Dakle, pri ruci obavezno treba imati nekakav hladnjak s dovoljno leda kojim će se ulov sačuvati od kvarenja i koji će moći ohladiti i kakav prigodni napitak pa ribolov učiniti još ugodnijim.


Ni gradele na brodu nisu sigurne

Iako je većina ribolovaca i ljudi koji su životom vezani uz more vrlo odgovorna, brojni su i oni koji ne razmišljaju previše o posljedicama svojih lakomislenih postupaka. Svi mi volimo ribu na gradelama i druženja koja idu uz to, no trenutno smo u dobu godine kada je loženje vatre na otvorenom najstrože zabranjeno i to ne bez razloga.

Dovoljan je trenutak nepažnje pa da se opušteno druženje pretvori u kaotičnu neukrotivu stihiju.

Čak i loženje vatre u neposrednoj blizini mora može biti vrlo opasno. A često se i brodice s gradelama, sidre jako blizu obali što također može završiti jako loše.

Stoga, pamet u glavu i gradelajte isključivo u uvjetima koji garantiraju maksimalnu sigurnost jer kad se zlo dogodi i kad požar napravi štetu kasno je plakati i govoriti, nisam znao, nisam htio.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici