Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivica Pintur za Euro Caffe: Zbog ruralnog turizma mladi ostaju u svojim selima

22.03.2023.

08:16

Autor: Katina Vrsaljko

Euro Caffe

Euro Caffe

Foto: HRT / HRT

U ovotjednom Euro Caffeu razgovaramo o tome kako se novac koji pristiže iz Bruxellesa "posadi" u naše selo. Može li se plodnoj zemlji dati više, a seljaku pomoći da živi bolje? Što o tome kaže Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, poslušajte u Euro Caffeu.- Agencija je nakon osnivanja napravila veliki posao na terenu i informirala ljude, a danas je situacija drugačija, ljudi su puno informiraniji i educiraniji vezano za uvjete natječaja, mogućnosti i slično. 


Sad su tu i FLAG-ovi, LAG-ovi, Savjetodavna služba pa naš kontakt više nije na takvoj razini, ali ove godine planiramo aktivirati područne urede u Poličniku i Benkovcu za kontakt s ljudima na terenu. 


U Zemuniku uskoro kreće izgradnja poljoprivrednog komunikacijskog centra u kojem će se nuditi sve relevantne informacije, ali i organizirati radionice, obuka, iznajmljivati oprema te će i sam centar podignuti poljoprivredu na jednu višu razinu, govori Pintur, dodajući kako se zaleđe sve više orijentira na ruralni turizam, nego li na poljoprivredu.


- Ruralni turizam mijenja vizure zaleđa, privlači domaće i strane investitore, a mlade ljude zadržava u svojim selima. Sve u svemu, mi vidimo pomake u ruralnom razvoju, iako možda ljudima izgleda kao da sve to ide jako sporo. Postoje još uvijek neke otegotne okolnosti, kao što su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, usitnjene zemljišne čestice, ali mi nudimo mogućnosti, i za to, i za ulaganja u nove tehnologije. Ono što će u novoj financijskoj omotnici svakako biti hit su zelene tehnologije i obnovljivi izvore energije, rekao je Pintur.


Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Euro Caffe s Ivicom Pinturom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.