Hrvatski radio

Radio Zadar

Pažljivo pri odabiru role

18.03.2022.

06:10

Autor: Boris Bulić

Odabir role

Odabir role

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

U današnjim Morskim ćakulama tema su role, njihova podjela, dijelovi poput kočnica, ležajeva, brzina pri namatanju, na što treba paziti pri kupovini, njihove slabe točke, težina i drugo.

Praktičnost ili užitak?

Kada bi na vagu stavili s jedne strane užitak u neposrednom kontaktu s ribom u tradicionalnom ribolovu rukom iz barke, a s druge strane praktičnost lova sa štapom i rolom, prevagu bi uvjerljivo, unatoč uistinu velikom užitku, odnijela praktičnost koju nudi suvremeni ribolov.

Za razliku od ribolova rukom iz barke, kod lova štapom i rolom struna je uvijek na okupu uredno posložena, zahvaljujući čemu je mršenje i mehaničko oštećivanje strune svedeno na najmanji mogući minimum. U slučaju preopterećenja, kočnica će na roli proklizati uspješno čuvajući strunu od pucanja. Osim toga, neke su tehnike ribolova iz barke poput vertical jigginga ili suvremenog big game fishinga bez korištenja štapa i role neizvodive.

Podjela rola

Role se u principu mogu podijeliti na dvije osnovne grupe – stacionarne role i multiplikatore. Razlika među njima je već na prvi pogled očita, no ono što ih uistinu čini različitima nije toliko izgled koliko princip rada. Kod stacionarnih rola prilikom namatanja kalem sa strunom miruje dok rotor s vodilicom strune, slažući strunu u pravilnim namotajima, rotira oko kalema koji se istovremeno podiže i spušta. Kod prvih je stacionarnih rola to sinkrono podizanje i spuštanje rotora obavljao klasični kulisni mehanizam koji je danas zamijenjen worm-shaft mehanizmom, dok su najsuvremeniji modeli opremljeni S-Curve Oscillation mehanizmom kojim je postignuto izuzetno precizno slaganje strune.

A za razliku od stacionarnih rola, kod multiplikatora miruje kućište dok se okretanjem pogonske ručice okreće kalem namatajući strunu na sebe. Zahvaljujući takvom prijenosu, multiplikatori imaju znatno veću snagu od stacionarnih rola, pa se zato i koriste u tehnikama koje traže velika opterećenja.


Kočnice na rolama

Kočnice na stacionarnim rolama funkcioniranju na principu zatezanja i otpuštanja kočione opruge koja svojom silom ostvaruje pritisak na kočione pločice. Sve se kočnice zatežu zakretanjem pokretača kočnice u desno, a otpuštaju zakretanjem pokretača u lijevo. Što je pritisak jači, to je i trenje među pločicama jače, čime je ostvarena i veća kočiona sila koja direktno utječe na rotaciju kalema.

Naime, kod potpuno opuštene kočnice kalem se može nesmetano okretati oko centralne osovine otpuštajući tako strunu uz zanemariv otpor, dok se kod potpuno zategnute kočnice kalem uopće ne može okretati.

S obzirom na položaj kočnice, stacionarne se role mogu podijeliti na role s prednjom kočnicom koje nose oznaku FD a što znači jednostavno front drag, odnosno prednja kočnica, role sa stražnjom kočnicom s oznakom RD a što znači rear drag, odnosno stražnja kočnica te na role sa slobodnim hodom koje imaju obje kočnice.

Prednja se kočnica uvijek nalazi s gornje strane kalema dok je stražnja smještena na suprotnoj strani, s donje strane kućišta.

S obzirom na kočionu snagu, prednje su kočnice u pravilu jače i to kako zbog širih kočionih pločica, koje zbog svoje veće površine mogu ostvariti jače trenje, tako i zbog položaja koji omogućuje direktan kontakta s kalemom.


Role sa slobodnim hodom

Posebno su zanimljive role sa slobodnim hodom. Premda kreirane ponajprije za obalni lov, ove su role sve popularnije i u ribolovu iz barke.

Pomicanjem poluge koja je najčešće smještena neposredno ispod rukohvata, bira se kočnica koja će u tom trenutku biti aktivna. U pravilu je prednja kočnica veća i jača i koristi se kao glavna, dok je stražnja slabija i koristi se kao pomoćna.

Ovaj je mehanizam vrlo koristan i primjenjiv u mnogim situacijama kao što je lov bijele ribe u kurentu ili klasično udičarenje kada se preklapanjem poluge slobodnog hoda špule u jednom potezu prenapeta struna popušta i predvez dovodi na dohvat ruke.

Tako se primjerice u laganoj panuli opcija slobodnog hoda koristi tako da se nakon spuštanja panule u more prebacivanjem poluge aktivira stražnja, pomoćna kočnica, zategnuta tako da može podnijeti težinu sistema i brzinu povlačenja bez proklizavanja, a da istovremeno može pružiti dovoljno jak otpor prilikom napada ribe kako bi ostvarili kvalitetno kačenje. U trenutku ribljeg poteza prebacivanjem poluge ili jednostavnim okretanjem pogonske ručice se aktivira prednja kočnica, prethodno ugođena 'u tvrdo', nakon čega se rola koristi kao obična klasična rola kojoj je aktivna naravno, samo prednja kočnica.


Evo na što paziti kod kupovine role!

Bez obzira na tip i smještaj kočnice, pritegnutost kočnice uvijek ugađamo tako da strunu provučemo kroz sve provodnike štapa te simuliranjem željenog ili očekivanog opterećenja određujemo stupanj zategnutosti kočione opruge. Izvlačenje strune direktno iz role rijetko kada odgovara realnom opterećenju u lovu, pa na taj način ugođena zategnutost kočnice vrlo često rezultira pucanjem sistema ili gubitkom lovine.

Prilikom kupovine role treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih detalja koji određuju temeljne karakteristike i namjenu role.

Veličina je role određena, naravno, njenom fizičkom veličinom, ali i kapacitetom kalema. Kapacitet kalema je izražen brojkama, najčešće kao razlomak, npr. 0,35mm/100m, što znači da rola može maksimalno primiti 100 metara strune promjera 0,35 milimetara.

Kod nekih proizvođača je ta vrijednost izražena u librama (Lbs) i jardima (Yds) što nije teško prevesti u metrički sustav: 1 jard = 0,91 metar, a 1 libra = 0,4536 kilograma, gdje jardi označavaju kapacitet, a libre nosivost strune koju namjeravamo namotati.
Premda
rijetko, na pojedinim se rolama mogu naći i brojčane oznake kod kojih se prvi broj odnosi na nosivost strune izraženu u kilogramima, a drugi na kapacitet kalema izražen u metrima.

Bez obzira na brojčane vrijednosti istaknute na roli, prije tih oznaka se uvijek nalazi i mjerna jedinica na koju se odnosi brojčani zapis, npr. m/mm, kg/m ili Lbs/Yds.

Većina rola u svom nazivu sadrži i veličinu. Tako se primjerice serija Shimanovih rola Stella FD kreće od STL 1000 FD do STL 4000 FD, pri čemu je STL 1000 FD najmanji, a STL 4000 FD najveći model.


Ne zanemariti broj ležajeva

A oblik, odnosno profil kalema role za ribolov iz barke je od manjeg značaja nego kod rola za ribolov s obale. Ono što je svakako važno je da rola uredno, u pravilnim namotajima slaže strunu kako ne bi došlo do neurednog preklapanja i usijecanja prilikom namatanja pod opterećenjem.

Broj ležajeva je jedna od stavki koju ne bismo smjeli ignorirati. Mnogi proizvođači rola na jeftinije modele umjesto ležajeva postavljaju piksne, prstenasta ležišta izrađena uglavnom od teflona koja u principu jesu čvrsta i relativno dugovječna uporišta, no kvalitetom, trajnošću i nosivošću su ipak daleko ispod pravih ležajeva.

Broj ležajeva ovisi o kvaliteti izrade i tipu role, no, generalno gledano, role s manje od tri ležaja možemo smatrati jednosezonskim proizvodima. Obavezni ležajevi bi trebali biti smješteni na obje strane pogonske osovine koja se direktno nastavlja na pogonsku ručicu, te na spoju rotora i kućišta. U pravilu se u role ugrađuju kuglični ležajevi, dok se valjkasti ili igličasti ugrađuju samo na spoju rotora i kućišta gdje imaju ulogu nepovratnog ležaja koji onemogućuje neželjeno okretanje rotora u suprotnom pravcu.

Neke su specijalizirane role, mahom spinnerski modeli, otišle korak dalje eliminirajući mogućnost okretanja rotora u drugu stranu, pa se kod takvih rola rotor okreće samo u smjeru namatanja.

Napredniji modeli imaju ležajeve i na roleru, valjčiću smještenom na ramenu preklopne opruge preko kojeg prelazi struna neposredno pred namatanje, kao i ležajeve unutar kućišta gdje god postoji potreba za osloncem osovine.


Brzina role u namatanju

Kao i u većini drugih detalja, i u ovom segmentu Shimano drži vrh. Tako primjerice njihov spomenuti model Stella FD ima čak 17 ugrađenih ležajeva. Osim toga Shimano je jedina tvrtka koja proizvodi vlastite infinite valjkaste ležajeve.

Prijenosni omjeru je kod svih rola označen s dva broja, pri čemu prvi broj označava broj okretaja rotora, a drugi broj okretaja ručice. Tako omjer 5,0:1 znači da će se za jedan okret pogonske ručice rotor okrenuti pet puta. U principu, što je prijenosni omjer veći, to je i brzina role u namatanju veća.

Tako se, primjerice, idealan prijenosni omjer za rolu namijenjenu ribolovu iz barke kreće od 4:1 do 4,5:1.

No ništa nije vječno, pa ni role. One se neprestano troše, svakim okretom ručice, a svakim izlaskom na more izlažu se riziku jer je agresivna morska sredina u principu pogubna za sve mehanizme.

U principu, ako je rola kvalitetno uležištena i ne izlaže se naporima većima od onih za koje je predviđena , nema razloga da ne potraje.

Relativno nedavno je Daiwa na tržište izbacila Mag sealed, fascinantno tehničko rješenje koje onemogućuje prodor vode i nečistoća u tijelo role.


Najslabije točke na rolama

Jedna od najslabijih točaka na rolama je nedvojbeno gornji otvor u kućištu, iznad 'glavnog' kugličnog i nepovratnog ležaja, iz kojeg izlazi glavna osovina. Na tom su mjestu kao brtveno rješenje, ali u pravilu samo kod najskupljih modela, najčešće korišteni semerinzi koji su sprječavali ulazak vode i raznih nečistoća u unutrašnjost role. No unatoč najkvalitetnijim materijalima, semerinzi se ipak troše i to bez nekog vidljivog indikatora tako da u nekom trenutku ipak počnu propuštati, u početku je to neprimjetno, a kad postane primjetno tada je najčešće već kasno. Dovoljna je i najmanja kapljica mora koja nakon sušenja za sobom ostavlja razorne kristale soli. Daiwa je uspjela riješiti ovaj problem na vrlo jednostavan i istovremeno vrlo zahtjevan način formirajući uljnu barijeru od magnetiziranog feromagnetnog ulja, takozvanog ferofluida. U ulje je ubačena fina željezna prašina koja je toliko fina da nije poremetila viskozitet ulja pri čemu je omogućila da ulje dobije magnetna svojstva. Još je samo trebalo oformiti magnetno polje koje je u stanju zadržati ulje upravo tamo gdje je to potrebno. Ovaj je koncept prvi puta primijenjen na Daiwinom top modelu Saltiga, a nešto kasnije i na još nekim modelima. danas se može naći i na mnogim drugim pristupačnijim modelima poput Caldie. Osim toga, ovaj se koncept počeo primjenjivati i na drugim ranjivim točkama kao što je primjerice roller. Važno je napomenuti da magnetno polje i korišteni ferofluid ne ometaju i ne usporavaju rad i rotaciju role i rotirajućih elemenata

Naravno, ovo je tek jedno od brojnih suvremenih rješenje kojima se produljuje radni i životni vijek role.


Težina role

Mnogim je ribolovcima težina role također bitna stavka pogotovo kada se rola može duže vrijeme držati u rukama. Tako je isti brend koji je osmislio magnetnu uljnu barijeru, Daiwa, plasirala i koncept Air-rotora kojim je bitno smanjena ukupna težina role uz nepromijenjenu nosivost i izdržljivost na opterećenja kojima ovaj dio mehanizma role izložen. Za izradu Air-rotora je upotrijebljen zaion, inače odavno poznat materijal koji je zapravo samo modifikacija svima znanog karbona, poznat i kao gusti karbon. Klasična karbonska vlakna se posebnom tehnologijom prešanja i preklapanja zbijaju u kompaktnu smjesu koja je izuzetno lagana a istovremeno čvrsta i žilava. Osim toga zbog karbonske otpornosti na agresivne morske uvjete, zaion je kao materijal za izradu rola neusporedivo pogodniji od svih ostalih metalnih legura, pogotovo onih koje sadrže magnezij.


"Koliko para toliko muzike"

Kod rola cjenovni razred uglavnom prati kvalitetu, a što znači koliko para toliko i muzike, kako bismo mogli reći.

Ipak, postoji jedan detalj na koji bi možda ipak trebalo upozoriti, a to su role čije je kućite izrađeno od magnezija ili legura koje sadrže magnezij, a koje su ponajprije namijenjene slatkovodnom ribolovu.

Naime, poznato je da je magnezij iznimno lagan zbog čega ukupna težina role postaje zanemariva. No malobrojni znaju da je magnezij iznimno korozivan materijal. U principu su role izrađene od magnezija zaštićene dodatnim premazima laka ili epoksi smole. Nažalost, u kontaktu s morem magnezij izuzetno brzo hidroksidira tako da je dovoljna i gotovo nevidljiva ogrebotina na zaštitnom laku da bi takva rola u vrlo kratkom vremenu postala spužvasto šupljikava i naravno, potpuno neupotrebljiva. Dakle, ako kupite takvu rolu, koja u principu nije nimalo jeftina, prema njoj se morate odnositi s dužnom pažnjom koju materijal od kojeg je izrađena i zahtijeva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici