Hrvatski radio

Radio Zadar

S padom temperature i riba je življa - izađite na more

19.08.2022.

13:53

Autor: Boris Bulić

Posljedice velikog broja plovila

Posljedice velikog broja plovila

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Očekuju se malo niže temperature, a to otvara nove mogućnosti ribolovcima. Riba je življa, pokretnija i što je najvažnije gladnija tako da će i rezultati ulova biti kvalitetniji i bolji. 


Svi ribolovci, bez obzira na preferiranu tehniku imat će svojih 'pet minuta' za izlazak na more, bilo barkom, bilo s obale.

Što nose niže temperature?

Ovaj tjedan počinje s kišom koju nam je donijelo jugo. Naravno, nastavak je klasičan za kratkotrajnu ciklonu. Slijedi malo tramuntane, pa zatišje nakon čega idu dnevni vjetrovi samo s nešto nižim temperaturama nego prošlog tjedna.

To znači da će svi ribolovci, bez obzira na preferiranu tehniku imati svojih 'pet minuta' za izlazak na more, bilo barkom, bilo s obale.

Istina je da u 'proricanju vremena' katkad dolazi do promašaja što samo dokazuje da vrijeme nikada nije do kraja predvidivo. 


Mikrolokacijski uvjeti često imaju presudnu ulogu u formiranju trenutnih vremenskih uvjeta, a Zadar je upravo takav, da kažemo 'prognostički specifičan'.


Jedan od važnijih detalja koji mnogi ispuštaju iz vida je činjenica da je Zadarska županija poprilično velika, od Like do Dugog Otoka, od polovice Paga pa skoro do Šibenika, a što praktički znači da imamo i više različitih klimatskih pojasa. I kod idealnih vremenskih uvjeta, jedna je situacija u Podvelebitskom kanalu, druga u Zadarskom kanalu, a treća na vanjskoj strani Dugog otoka.


Mjesec

Mjesec

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Mjesec ide prema škuru

Isto tako kada se kaže da se, primjerice, lignje dobro love, to nipošto ne znači da se love posvuda i da ih ima u istoj količini i oko Tri sestrice i oko Karantuna. 


To znači zapravo samo da liganja ima više nego inače ili više nego prošlog tjedna, s tim da ih treba i potražiti na uobičajenim lovnim pozicijama, a što ne znači da će ta potraga uvijek dati željeni rezultat.


Trenutno se nalazimo u razdoblju koje je vremenski gledano vrlo ćudljivo, a zbog čega treba pažljivo pratiti službene prognostičke portale uz pažljivo praćenje razvoja na mikrolokacijskoj razini.

Spomenute, malo niže temperature, otvaraju nove mogućnosti ribolovcima. Riba je u principu življa, pokretnija i što je najvažnije gladnija tako da će i rezultati biti kvalitetniji i bolji.


Osim toga i mjesečeva faza koja nas prati kroz ovaj tjedan nam ide na ruku jer mjesec ide prema škurom, a što je okidač za mnoge vrste koje su prošlog tjedana oklijevale pred naješkanim udicama.


Tako će udičari moći uživati u svojim nadmudrivanjima s fratrima, podlanicama i arbunima, dok su na mnogim pozicijama bokadori impresivnih razmjera, a što posebno raduje sve ljubitelje takvog pridnenog lova. Naime, bokadori su kao lovina vrlo temperamentni, a budući da formiraju generacijska jata, svi su u jatu iste veličine. To znači da ako ste izvukli prvog velikog bokadora, veliki će biti i svi ostali. Nažalost, isto vrijedi i za male.


Panulaši će također imati sve bolje rezultate, posebno oni koji vole laku panulu za plavu ribu pri čemu su galebovi i dalje jedan od najboljih indikatora prisutnosti ove ribe. Kad ugledate jato galebova kako 'kuhaju' nad morem, u 90 posto slučajeva je pod površinom kaos koji treba iskoristiti.


Svjetionik Vela Sestrica

Svjetionik Vela Sestrica

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Što je s teškom panulom i krupnijom lovinom?

Zubaci se love uobičajenim tehnikama i na uobičajenim pozicijama s tim da treba voditi računa o termoklinu koji se zbog razlike u temperaturi polako pomiče.


A osim zubataca na meti su i gofovi koji su ove godine malo ćudljiviji nego inače pa traže ješku koju treba vući malo većom brzinom. 


Naravno, u takvom lovu treba biti oprezan i spreman na dinamičnu borbu, jer prosječni gof plijen udara brzinom koja može doseći i preko 90 kilometara na sat. Zato jako treba paziti na položaj i zategnutost strune, pogotovo ako se panula iz ruke.

Lov s obale

Obalni ribolovci osim obilja sitne ribe, mogu varalicama potražiti šarune, ušate, brancine i strijelke kojih je sve više, a ljubitelji eginga imaju sasvim dobre rezultate koji će rasti kako budemo bliže jeseni. Suton, omiljena skosavica i strpljenje na kraju dana za relaksaciju i ukusan obrok.

Čuvajmo more

Nažalost, velik dio turista, ali i naših ljudi kao da nije svjestan posljedica koje nosi bacanje plastičnog otpada u more.

Dovoljan je pogled s mosta da bi se vidjelo kako u pravilu nekoliko najlonskih vrećica ili neke druge plastične ambalaže pluta površinom, dok se dobar dio toga ni ne vidi jer se nalazi u dubljim slojevima mora.


Opušci, plastificirani papir, da ne spominjemo staklo, iznimno se sporo raspadaju, a dio takvog otpada je i potpuno nerazgradiv.


Naravno, osim što pruža jako ružnu sliku, takav otpad doslovno uništava život pod morem, pri čemu je problem zagađenja mikroplastikom koja je opasna i za nas, ljude, svakako posebna tema koja traži puno više prostora i kojom ćemo se sigurno pozabaviti u jednom od idućih javljanja. A do tada, čuvajte more i u njega ne bacajte baš ništa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici