Hrvatski radio

Radio Zadar

Voćari zaštitite nasade jabuka s bakrenim pripravkom

28.02.2022.

08:53

Autor: Radio Zadar

Jabuke ilustracija

Jabuke ilustracija

Foto: Robert Anic / Pixsell

Iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Zadarske županije obavještavaju  voćare, kako zbog neuobičajeno toploga vremena za ovo doba godine voćne vrste započinju s fazom bubrenja pupova pa tako i jabuka. Stoga preporučuju obaviti zaštitu nasada s jednim od bakrenih pripravaka. Odabrano sredstvo valja uporabiti za mirna vremena uz pojačani utrošak škropiva – „plavo kupanje“.

Navedena je preporuka između ostaloga vrlo značajna za preveniranje ekonomski najznačajnije bolesti - krastavosti jabuke ( Venturia inaequalis )., navode također iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Zadarske županije 

Također preporučuju obaviti pregled voćaka na prezimljujuće oblike ekonomski najznačajnijih štetnika: crveni voćni pauk (Panonychus ulmi), lisne uši (Aphididae)), štitaste uši (Coccidae), savijači pupova i pokožice ploda, te moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella).

Ovisno o intenzitetu populacije navedenih štetnika po potrebi navedenim bakrenim pripravcima valja dodati i jedno od mineralnih ulja za zimsku zaštitu – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje, a može se rabiti i gotovi pripravak Modro ulje, koji već u sebi sadrži aktivnu supstancu bakra.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Jutro uz Radio Zadar

Svako jutro iz sata u sat donosimo vam najnovije informacije iz zemlje i svijeta. Govorimo o stanju na prometnicama i kakvo nas vrijeme očekuje. Možete besplatno oglasiti sve što prodajete ili kupujete, a društvene aktualnosti i svakodnevne životne probleme, s vama komentiramo u kontakt programu.

Poslušajte u Slušaonici