Hrvatski radio

Radio Zadar

Za lov fratara i oborite ribe od kamena treba više truda

21.07.2022.

11:06

Autor: Boris Bulić

Ribe ima

Ribe ima

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Visoke ljetne temperature nemaju poguban utjecaj na podmorje. Riba je vrlo aktivna, a predatori upravo zbog viših temperatura i ubrzanog metabolizma intenzivnije se hrane. Ona u skladu s godišnjim dobima mijenja svoje navike i staništa. No, vrući ljetni dan nije baš dobar odabir za ribolov, pa većina ribolovaca u ovo doba godine bira smiraj, noć ili rano jutro.

Niz je razloga zašto ribu neki ne mogu naći

Pred nama je pravi ljetni tjedan, suh, vruć, s dnevnim umjerenim vjetrovima koje će pokretati temperaturna razlika između kopna i mora.

Nažalost, kiše koju mnogi priželjkuju nema na vidiku, premda, realno gledano, vrućine zapravo i nisu toliko nepodnošljive, barem ne do sada. Na kraju krajeva ljeto je, a od ljeta se i očekuje da bude toplo i sunčano.

Srećom, te visoke ljetne temperature nemaju poguban utjecaj na podmorje. Riba je u principu vrlo aktivna dok će se predatori upravo zbog viših temperatura i ubrzanog metabolizma intenzivnije hraniti.


Ipak, unatoč svoj toj ubrzanoj aktivnosti, mnogi ribolovci ne uspijevaju ostvariti ulov, ili barem ne onakav kakav priželjkuju, a za što je najlakše okriviti nesnosne vrućine ili već nešto drugo što se nađe u blizini.

A istina je zapravo potpuno drukčija.

Riba u skladu sa godišnjim dobima mijenja svoje navike i staništa. No nisu samo razlike u temperaturi pokretač tih migracija. Kupališta su puna, skuteri i gliseri paraju morsku površinu, a ribolovaca u ovo doba godine ima puno više nego inače. Sve su to razlozi zbog kojih su određena područja, možemo tako reći, siromašna ribom.


Odlazak na ribe

Odlazak na ribe

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Panulaši uz zone termoklina

Ribe ima, no pronalazak prave pošte je kao i uvijek ključ uspjeha.

Svi bi htjeli zabaciti svoju udicu u more i u prvih pet minuta izvući ribu o kojoj će pričati do kraja svog života. Istina, povremeno se i to dogodi, no preduvjet uspješnog ribolova u ovo doba godine je definitivno pronalazak dobre pošte kombiniran s fazom mjeseca, odnosno tempiranjem lova u pravom trenutku izmjene plime i oseke.

Budući da vjetrovi neće bitnije remetiti ni kurente, a ni površinu mora, samo pažljivo iščitavanje solunarnih tablica u kombinaciji s dobro odabranom pozicijom može donijeti bogat ulov.


Tako će primjerice panulaši jako dobro proći ukoliko se budu držali zone termoklina koja je u ovo doba godine mjestimično vrlo blizu površini. Jako dobro će se loviti i plava riba, no ne cijelog dana i ne posvuda.

Izvrsni indikatori prisustva ove, svima drage lovine su galebovi koje treba u stopu pratiti, pa u skladu s komešanjem na površini odabrati ili laku panulu ili lov u pola mora.

A za razliku od takvog lova koji je zbog pomoći galebova ipak nešto jednostavniji, za lov fratara i ostale oborite ribe od kamena trebat će se ipak malo više potruditi.


Noćni ribolov

Za ljubitelje obalnog ribolova dnevni lov zbog vrućine može biti naporan pa i opasan tako da će noć svakako biti bolji i nadasve ugodniji izbor.

Naravno, noćni ribolov osim užitka nosi i mnoštvo potencijalnih opasnosti s čim svakako treba računati. Kvalitetno svjetlo, u principu naglavna lampa, je pomagalo bez kojega se ne može, no tu treba biti oprezan.

Premda većina misli da svijetljenje u more privlači ribu, u ovom je slučaju najčešće samo otjera. Naime, da bi svjetlo privuklo ribu trebalo bi biti stalno i nepomično, a što u situaciji u kojoj se svjetlo nalazi na glavi ribolovca nikako nije slučaj. Stoga sa svjetlom u obalnom ribolovu oprezno i promišljeno.


Barka u prvom redu mora biti propisno osvijetljena pozicijskim svjetlima koja su najčešće dovoljno privlačna plavoj ribi koja se može onda loviti u pola mora.

A u slučaju u kojem se lovi kančenicom na dnu, svjetlo ne može smetati lovini. Dapače, prihvat je najpraktičnije odraditi upravo s dobro osvjetljenim morem kako bismo na vrijeme predvidjeli sve moguće komplikacije.

Naravno, spinneri koji jako dobro znaju koliko intenzivno svjetlo može pogubno djelovati na konačan ishod, svjetlo najčešće ni ne aktiviraju osim kod izmjene varalica, a i tada paze da snop svjetla ne bude okrenut prema moru. 

Ribolov u smiraj ili noću

Ribolov u smiraj ili noću

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Vrući ljetni dani nisu baš za ribolov

Većina ribolovaca, zapravo zna sve što treba znati o ribolovu u ovo doba godine.

Sunce treba izbjegavati što je moguće više, zbog čega su zore, sutoni i noć idealno doba za ribolov, djelom zbog ugode, odnosno manje vrućine koja je u to doba podnošljivija, a dijelom i zbog boljeg ulova.

A bez obzira na tehniku i lovinu, svakako osigurajte jaceru punu leda ili barem prikladan transportni hladnjak kako bi ulov uspjeli donijeti kući u upotrebljivom stanju.

I naravno, bez kvalitetnog šešira ili dobre tende, uz dobru zalihu vode, na dnevni ribolov ne bi ni trebalo pomišljati

Taj dio dana je uvijek puno pametnije i ugodnije provesti u hladu ili u moru, uživajući u ljetnim radostima na način kako uživaju svi koji si mogu priuštiti odmor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici