Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog blokade proračuna mnogi su projekti na čekanju

15.03.2023.

09:04

Autor: Katina Vrsaljko

Euro Caffe

Euro Caffe

Foto: HRT / HRT

EU fondovi su Gradu Zadru donijeli brojne razvojne promjene, od novih, obnovljenih građevina, očuvanja i valorizacije kulturne baštine, infrastrukture do ulaganja u ljude te podizanja kvalitete života marginaliziranih skupina društva.


Posljednji takav, vidljivi projekt je Inclusive Play vrijedan nešto manje od milijun eura. Grad Zadar je u suradnji sa stručnim partnerom DV Latica uredio inkluzivni senzorički park Vruljica koji je zaživio jako dobro. Svakim danom se tamo igra sve više malih i velikih, i oni s poteškoćama i oni urednog razvoja, kako je i zamišljeno. Na tom tragu je i projekt Rane intervencije koji je, između ostalog, omogućio roditeljima besplatne terapije logopeda i edukacijskog rehabilitatora u ranim godinama razvoja njihove djece.

Takozvani "hard" projekti u gradu često se financiraju iz ITU mehanizma, a to su, na primjer, obnova Tuđmanove ulice, Tehničke škole, uređenje gospodarske zone Crno, Centra za mlade...

Ono što, prema čestim kritikama građana, u Zadru nedostaje je zelenilo, ali u novom financijskom razdoblju sve je u znaku zelene boje. Jedan od projekata podrazumijeva sadnju zelenih otoka, 1.200 stabala na 17 lokacija u gradu i 7 gradskih otoka, međutim, zbog blokade proračuna, taj projekt je na čekanju.

- Sve ugovorene, ranije preuzete, obveze se provode, a drugi projekti su na čekanju. Za njih smo dobili odluke o financiranju, ali sredstva koja bi Grad trebao sufinancirati nisu predviđena u proračunu. Mi neke pripreme možemo raditi dok Grad funkcionira pod Odlukom o nužnom financiranju, ali samo do određene mjere. Za neke stvari će vrijeme proći, a onda bi netko za dvije godine mogao pitati zašto to nije bilo prijavljeno, rekla je za Euro Caffe Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice za EU fondove u Gradu Zadru.


Euro Caffe 15.03.2023.

Emitirano 15.03.2023. 12:15

EU fondovi su Gradu Zadru donijeli brojne razvojne promjene, od novih, obnovljenih građevina, očuvanja i valorizacije kulturne baštine, infrastrukture do ulaganja u ljude te podizanja kvalitete života marginaliziranih skupina društva. Gošća ovotjednog Euro Caffea je Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice za EU fondove u Gradu Zadru.

Euro Caffe sa Stefani Mikulić Perković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.