EPK Rijeka 2020: Dopolavoro - Usijano more, Terra Efluviens, Oblomo

EPK Rijeka 2020: Dopolavoro - Usijano more, Terra Efluviens, Oblomo

Zgrada Exportdrva, Delta, Rijeka

Komentiramo tri izložbe programskog pravca "Dopolavoro" Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020: međunarodnu izložbu "Usijano more", "Terra Effluviens" i interaktivnu instalaciju "Oblomo: zaposlen lijenošću".

Krajem kolovoza u Rijeci 2020 - Europskoj prijestolnici kulture aktivirala se izložbena djelatnost. U sklopu programskog pravca nazvanog Dopolavoro, koji vodi udruga Drugo more, otvorena je središnja međunarodna izložba s radovima petnaest umjetnika “Usijano more”, te izložbe “Terra Effluviens” i ”Oblomo: zaposlen lijenošću”.

Kako voditelji objašnjavaju, “Dopolavoro je programski pravac projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji podrazumijeva osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, ali i post-radničku Europu. Dopolavoro je i škola razmišljanja o prošlim i sadašnjim oblicima i uvjetima rada s naglaskom na odnosu rada i tehnologije, ukorijenjenom u riječko industrijsko i tehničko nasljeđe. Određeni zanos potpiruje sloboda djelokruga digitalnih komunikacija, šarolika gradska scena start-upova i co-workinga, ekonomija dijeljenja.”

Sve su izložbe postavljene u novom izložbenom prostoru u Rijeci: bivšoj zgradi Exportdrva na Delti, što je još jedan od dobitaka za kuturnu djelatnost toga grada.

Izložbu “Usijano more” udruga Drugo more organizirala je s Goethe-Institutom Kroatien, a njemačka kustosica Inke Arns okupila okupila je radove koji problematiziraju nevidljive ekonomije i nove oblike rada povezane s morem. Kustosica polazi, kako se napominje u najavi, od činjenice “da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent. Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu”.

U emisiji možete čuti komentar izložbe “Usijano more” likovne kritičarke Vane Gović.

Samo dan nakon otvorenja izlože “Usijano more”, u istom prostoru zgrade Exportdrva na riječkoj Delti, otvorene su još dvije izložbe: instalacija “Oblomo: zaposlen lijenošću” slovenskog multimedijskog umjetnika Saše Sedlačeka, te izložba ”Terra Effluviens” kustosa Nikole Bojića koja nakon gotovo 50 godina u Rijeku vraća spektakularne dijagrame iz studije „Sistematizacija fenomena čovjekove okoline“ poznatog hrvatskog arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine.

O te dvije izložbe poslušajte komentare Ksenije Orelj.

EPK Rijeka 2020: Dopolavoro - Usijano more, Terra Efluviens, Oblomo

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Najave
Lovro Artuković, Gildo Bavčević, Egle Oddo

Lovro Artuković, Gildo Bavčević, Egle Oddo

Utorak, 08.12.2020. 16:03 - 16:35

Lovro Artuković, Gildo Bavčević i Egle Oddo umjetnici su o čijim novim izložbama i performansima govorimo u ovom Triptihu. Likovni kritičari su Ivana Mance, Boris Greiner i Maja Flajsig.

Toni Meštrović, Tanja Deman, Nika Petković
Utorak, 15.12.2020. 16:03 - 16:35

Sve najave