Mi nismo kao oni, Kristina Marić, Dino Zrnec,

Mi nismo kao oni, Kristina Marić, Dino Zrnec,

Detalj postava izložbe "Mi nismo kao oni", Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, foto: Damir Žižić

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programa koji najavljuje Rijeku 2020 - Europsku prijestolnicu kulture, postavljena je četvrta i posljednja izložba međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta "Riskiraj promjenu" posvećenog migracijama. Izložba nazvana "Mi nismo kao oni" istražuje predodžbe kojima oblikujemo sliku drugoga, te, kako napominju kustosice, istražuje povijesne i recentne stereotipe o stranim prostorima i ljudima. U emisiji možete čuti osvrt likovne kritičarke Vane Gović.

Kristina Marić mlada je osječka multimedijska umjetnica, istaknuta pripadnica žive tamošnje suvremene scene okupljene najvećim dijelom oko Galerije Kazamat, u svojem je umjetničkom radu uglavnom zaokupljena pitanjima granice, na osobnoj razini, onoj vlastitoga tijela, ali i mnogo šire, do samog pojma granice i ograničavanja. Uz svoj intenzivan umjetnički rad, za koji je već dobila više važnih domaćih i međunarodnih priznanja, Kristina Marić radi i kao asistentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Početkom godine boravila je u Litvi, na umjetničkoj rezidenciji u gradu Nida, u geografski specifičnom području Kurske prevlake, gdje je izvelaviše akcija koje u studenom prezentira na izložbi u kući Reichsmann u rodnom Đakovu, a iduće godine u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. U Triptihu donosimo osvrt Antuna Maračića. 

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla postavjena je izložba Dine Zrneca "Zrenez, Zernez, Zernetz". Izložba je nastala u sklopu projekta BOSA - Briefing of Soft Art - Centra za istraživanje mode i odijevanja. Kako napominju u najavi, „ovim projektom i izložbenim programom CIMO Centar se fokusira na suvremene umjetničke prakse s ciljem propitivanja pojma softness (tradicionalno povezanog s područjem tekstilne umjetnosti)“. U izložbenom programu tako predstavljaju „nekoliko različitih umjetničkih pozicija s ciljem kontekstualiziranja tog pojma u području vizualnih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi“. O izložbi Dina Zrnecu u Tehničkom muzeju poslušajte osvrt Borisa Greinera.

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Najave

Triptih

Utorak, 18.08.2020. 16:03 - 16:35

Objavit ćemo esej Umjetnik kao etnograf autora Hala Fostera.

Made in..., Sve što čujemo..., Ivana Dražić Salmani
Utorak, 22.09.2020. 16:03 - 16:33

Sve najave