Romani V. Sorokina i P. Highsmith

Romani V. Sorokina i P. Highsmith

Roman „Mećava” Vladimira Sorokina distopijski je roman, no koji se vraća opsesivnoj temi ruske književnosti o junacima koje je zadesila snježna oluja. Djelo je to koje spaja turoban pogled na društvenu zbilju i začudne pripovjedne postupke. Prvi put je objavljeno 2010. godine, a nedavno i u prijevodu Ive Alebića. Prikazat će ga Tatjana Gromača Vadanjel. Damir Radić piše o romanu „Carol” Patricie Highsmith, u prijevodu Mime Simić i Josipa Sipića. Highsmith je najpoznatija kao autorica kriminalističkih romana, preciznije takozvanih psiholoških trilera. Identitetska i moralna nestabilnost bila je u središtu njezina debitantskog romana „Stranci u vlaku“ iz 1950. „Stranci u vlaku“ prilično su jasno upućivali na homoseksualni aspekt (muških) protagonista. Nakon prvijenca, Highsmith je homoseksualnost, ovaj put žensku, odlučila otvoreno tematizirati i tako je nastao roman „Carol”, jedan od najpoznatijih lezbijskih romana uopće.

Carol“ je netipičan roman za svoje, pa i znatno šire vrijeme upravo po tome što istospolna romansa koju tematizira ne svršava raskidom, (suicidalnom) smrću ili nekom drugom vrstom tragedije, nego nudi otvorenu ljubavnu perspektivu. Pod naslovom „Cijena soli“, nakon što ga je odbio izdavač „Stranaca u vlaku“, roman je kod drugog nakladnika (izvorno) objavljen 1952., a Patricia Highsmith potpisala ga je pseudonimom Claire Morgan, vjerojatno u strahu da će biti identificirana kao lezbijka, odnosno, prema vlastitim riječima, da je ne strpaju u ladicu autorica lezbijske literature. Naime pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, naizgled paradoksalno, cvalo je objavljivanje pulp romana lezbijske tematike, obično objavljivanih pod zvučnim i senzacionalističkim naslovima, i obično niže i niske književne vrijednosti.

 

 

O emisiji Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Pročitaj više

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Adamović, Malkoč, Kos Lajtman

Subota, 30.03.2019. 16:03 - 16:33

Za ovotjedni Bibliovizor o romanu „Divlje guske” Julijane Adamović piše Vesna Solar, o zbirci priča ”Umro Supermen” Zorana Malkoča Vanja Kulaš, a pjesničku zbirku „Teleidoskop” pjesnikinje i teoretičarke Andrijane Kos ...

Sloterdiijk, Inghels
Subota, 13.04.2019. 16:03 - 16:32

Sve najave
Poslušajte