Emisija 15.11.2017.

Emisija 15.11.2017.

Marina Novak o kongresu AEC-a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; 54. glazbena tribina Opatija; Aljoša Jurinić o ovotjednom nastupu uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Prošloga je tjedna, od 9. do 11. studenog, Muzička akademija u Zagrebu bila domaćin 44. kongresa i generalne skupštine Europske udruge konzervatorija, muzičkih akademija i visokih škola za glazbu, skraćeno AEC-a. U tri dana Kongresa 350 sudionika, koje su činili profesori, dekani i rektori institucija iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije imali su prilike posjetiti Zagreb, novu zgradu Akademije i sudjelovati u predavanjima, diskusijama, radionicama te pogledati produkcije Muzičke akademije u Zagrebu, kao što su Papandopulova Madame Buffault i projekt ansambla Harmonija disonance. O događanjima na kongresu razgovaramo s Marinom Novak, koja na zagrebačkoj Akademiji obnaša dužnost prodekana za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje.

Glazbena tribina Opatija prošloga je tjedna održana 54. godinu zaredom. Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo predstavljeno je na različitim koncertima, okruglim stolovima, predavanjima i radionicama. Osim domaćih skladatelja koji žive i djeluju u Hrvatskoj, Tribinu su posjetili i oni koji svojim djelovanjem obogaćuju glazbene živote i drugih zemalja. U opsežnoj reportaži Jane Haluze donosimo razgovore s troje hrvatskih glazbenika "outsidera", dvoje žive i djeluju u Austriji, skladateljica Margareta Ferek Petrić i dirigent Edo Mičić, a jedan je živio i studirao u Kievu, a uz kompoziciju se kao doktorand na zagrebačkom PMF-u profesionalno bavi i biologijom - Boris Jakopović. Predstavljamo i središnjeg inozemnog gosta-skladatelja ovogodišnje Tribine, mladog Austrijanca Bernda Richarda Deutscha.

Prošle je godine otvorio sezonu Zagrebačke filharmonije izvedbom 1. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova. U veljači ove godine održao je recital u Velikoj dvorani Lisinski, a sasvim drukčiji program izveo je u svibnju u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića. Ovoga ponedjeljka održao je recital u ciklusu Lisinski u Rijeci, a već sutra nastupit će u Majstorskome ciklusu Simfonijskoga orkestra HRT-a izvodeći Klavirski koncert u c-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta. U završnome dijelu ovotjednoga Svijeta glazbe ugošćujemo najtraženijega hrvatskog mladoga pijanista - Aljošu Jurinića.

 

Emisiju ostvaruju: Tanja Halužan, Dario Poljak i Jana Haluza

Urednica: Jana Haluza

O emisiji Svijet glazbe

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Pročitaj više

Svijet glazbe
Svijet glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, umjetnost

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Najave

Svijet glazbe

Srijeda, 16.01.2019. 11:00 - 13:00

Dan Muzičke akademije u Zagrebu, 12. siječnja je iza nas, no ova zagrebačka institucija nastavlja svoje slavlje. Nakon kolaudacije orgulja prošle subote te koncerta studenata uza Zagrebačke soliste, zagrebačkoj publici ...

Sve najave
Poslušajte

Svijet glazbe, 02.01.2019.
Srijeda, 02.01.2019 11:00

Emisija 26.12.2018.
Srijeda, 26.12.2018 11:00

Emisija 19.12.2018.
Srijeda, 19.12.2018 11:00