Emisija 18.12.2019.

Svijet glazbe Svijet glazbe

Iz mora adventskih izvedbi baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog izdvajamo riječku inačicu koja je premijerno uprizorena 7. prosinca. Ovdje se jedino ne prati izvorni libreto Mariusa Petipa-a, već je povijesna baletna priča tek predložak za potpuno novu interpretaciju bliskiju odraslima i mladima koji promišljaju život i svijet oko sebe. Bio je to kazališni debi zagrebačkog violončelista Pavla Zajceva kao dirigenta koji nam tim povodom dolazi u studio na početku emisije. Nakon toga uključujemo se u studio Hrvatskoga radija u Dubrovniku, gdje nas očekuje ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kontrabasist Damir Milat. U razgovoru s njime osvrnut ćemo se na prošle nedjelje održan koncert Orlandu u čast u kazalištu Marina Držića kojim je obilježena završnica Orlandove godine 2019, odnosno 600-te obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja i očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. Ovu obljetničku i koncertnu godinu privodi kraju tradicionalnim božićnim koncertima pod nazivom Radujte se narodi, ususret kojima smo razgovarali s glazbenim voditeljem ansambla, dirigentom Bojanom Pogrmilovićem. Velike svjetske glazbene zvijezde i publika u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ispunjenoj do posljednjeg mjesta, prošle su se subote izvedbom Verdijeva "Rekvijema" prisjetili maestra Vjekoslava Šuteja. Njegov bivši student, maestro Ivan Repušić, tom je prigodom ravnao Zagrebačkom filharmonijom, Zborom opere HNK u Zagrebu, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te pjevačima solistima iz najviših redova. Bili su to sopranistica Krasimira Stojanova, mezzosopranistica Elena Židkova, tenor Tomislav Mužek i bas Marko Mimica. U današnjoj emisiji osvrćemo se na konferenciju za medije održanu uoči koncerta na kojoj su se maestro i solisti obratili publici. Naposlijetku emisije, najavit ćemo otvorenje retrospektivne izložbe našeg najslavnijeg komornog ansambla, Zagrebačkih solista u Muzeju grada Zagreba. U studio nam stižu njezine autorice, viša kustosica Marina Perica Krapljanov i producentica ansambla Marija Tonković. Autorica: Tanja Halužan Urednica: Jana Haluza

O emisiji Svijet glazbe

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Pročitaj više

Svijet glazbe
Svijet glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, umjetnost

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 23.09.2020. 11:00 - 13:00

Srijeda, 30.09.2020. 11:00 - 13:00