Theatralija 20.08.

Theatralija 20.08.

Grčki „theatron“, latinski „theatrum“, engleski „theatre“, francuski „théâtre“, talijanski „teatro“... značenje pojma kazalište etimološki usmjeruju na optičku dimenziju: promatranje i gledanje (scenskih) događanja. Theatron ucrtava ono mjesto na kojemu je pogledima svih ljudi izloženo blijedo lice bića/bitka iščupana iz zbrke svijetlo-tamnog koja vlada u svakodnevnu životu i na kojem se čovjek otkriva i skriva prikazujući se te ujedno pretvara život u neprekidno stvaranje. Hrvatska riječ kazalište, međutim, pozornicu, mjesto zrenja, prizora i vidika, određuje kao mjesto pokazivanja... ali i kao prostor kazivanja. O tome u svom uvodniku govori Mira Muhoberac. U današnjem magazinu o kazalištu i oko njega tematski naslovljenu „Pogled unatrag i unaprijed: kazališna sezona“ slijede razgovori o nedavnoj kazališnoj prošlosti i budućnosti s Ivicom Buljanom, ravnateljem Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Borisom Svrtanom, ravnateljem Gradskoga dramskoga kazališta Gavella, i Snježanom Abramović Milković, ravnateljicom Zagrebačkoga kazališta mladih. Orsatov monolog iz prvoga dijela „Dubrovačke trilogije“, „Allons enfants“, o Dubrovniku kao brodu koji plovi („Ukrcajmo se, ponesimo barjak i sv. Vlaha, pa odjedrimo – kako naši davni oci! – ... Galebi i oblaci će nas pitat – Ko ste? koga ištete?... a jedra će odgovorit: Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid, da skrije Slobodu!“), postaje u drugoj jednočinki govor potopljenih, tema koja visi u zraku „Sutona“ kao zraka metafore: gosparska klasa koja propada uspoređuje se s brodom koji tone („jer je taj brod već davno na dnu mora, a preživjeli pomorci nemaju, i po kanonima svog surovog pomorskog morala, nikakvih obaveza prema već potopljenim brodovima“), da bi se u trećemu dijelu, „Na taraci“, orsatovska povijesna plovidba prema Slobodi pretvorila u zaljuljani brod i „imaginarne palube i posade koje prolaze našom unutarnjom pozornicom“. Poštovane slušateljice, poštovani slušatelji, hvala vam što ste s nama i u ovotjednoj „Theatraliji“, uz Beethovena u našem izboru. Spikerica: Lidija Kardum. Snimatelj: Jeronim Marić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Suvremena hrvatska drama

Ponedjeljak, 22.04.2019. 08:45 - 09:30

„Da rec'mo još Poklad kako ja bigati, / kako Korizma tad put mu priticati“ (Marko Marulić, „Poklad i Korizma“). Povodom Festivala hrvatske drame Marulićevi dani prikazujemo ponajbolje recentne hrvatske drame ...

Theatralia
Srijeda, 24.04.2019. 18:00 - 18:45

Suvremeno hrvatsko kazalište
Ponedjeljak, 29.04.2019. 08:45 - 09:30

Sve najave
Poslušajte

Nagrada Marin Držić, komedija, kabaret
Ponedjeljak, 15.04.2019 08:45

UMJETNIČKE OSOBNOSTI, NOVE PREDSTAVE
Ponedjeljak, 08.04.2019 08:45

Javno i privatno: Hrvatska, Engleska, Slovenija
Ponedjeljak, 01.04.2019 08:45

Emisija 25.03.2019.
Ponedjeljak, 25.03.2019 08:45