Theatralija 23.07.

Theatralija 23.07.

„Poštovani slušatelji, poštovane slušateljice, javljamo se iz jednoga stana u Zagrebu. Godina je 1926., prenosimo događanje u jednoj prostoriji male barokne jednokatnice s visokim parterom i mansardom, u Kuševićevoj ulici u Gornjem gradu.“ Ovotjednu „Theatraliju“ posvećujemo hrvatskom književniku i kazališnom čovjeku Milanu Begoviću, uz sedamdeset godina od odlaska (Vrlika, 19. siječnja 1876. –Zagreb, 13. svibnja 1948.). Božena Begović, hrvatska spisateljica, glumica, prevoditeljica, kći Milana Begovića, bila je prva hrvatska spikerica, i njezin se glas pronio eterom kad je izgovorila „Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!“ Radijski program u Hrvatskoj, prvi u ovom dijelu Europe, počeo se emitirati 15. svibnja 1926. iz kuće na Trgu sv. Marka broj 9. Program je počeo u 20 sati i 30 minuta emitiranjem hrvatske himne, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a nakon najave slijedio je govor ravnatelja dr. Ive Sterna. Slušatelji su te večeri mogli čuti službeni bilten, klasičnu glazbu i 15-minutne novosti. Autorica „Theatralije“ Mira Muhoberac u svom je featureu spojila godinu nastanka prvoga hrvatskoga radija, 1926. i godinu odvijanja radnje u Begovićevoj drami Bez trećega, također 1926., u Kuševićevoj ulici u blizini Markova trga. Kako se Milan Begović, Giga Barić, Marko Barić i Beethoven mogu smjestiti u isti stan u Zagrebu? U kojem se stanu događa radnja drame i predstave Bobe Jelčića Govori glasnije!? Kako stan Ljubov Andrejevne u Čehovljevu Višnjiku uprizoruje Aleksandar Ogarjov? Kako Anastasija Jankovska u kao stan malenu prostoru postavlja Puškinov Evgenij Onjegin? – odgovaraju Mira Muhoberac i Dunja Vusio. „Kako je život apsurdan! Namješten kao kakva drama u teatru. Nijedan dramaturg ne bi mogao izmisliti onako efektan deus ex machina kako smo ga mi doživjeli, a onda smo se, u onom metežu, izgubili, da se opet poslije toliko godina nađemo i nastavimo prekinuti život. Da sve to nije bilo tako tragično, dala bi se iz toga motiva napisati: komedija.“ Spikeri: Kristina Kirscenheuter, Šimun Miloš i Ana-Marija Štorga. Snimatelj: Jeronim Marić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Žene umjetnice

Ponedjeljak, 27.05.2019. 08:45 - 09:30

Glas, prostor, tijelo
Ponedjeljak, 03.06.2019. 08:45 - 09:30

Sve najave
Poslušajte

Inscenacija ljubavi - nove predstave
Ponedjeljak, 20.05.2019 08:45

Novi život hvarskoga kazališta
Ponedjeljak, 13.05.2019 08:45

Dramski program Hrvatskoga radija - uspjesi i vizije
Ponedjeljak, 06.05.2019 08:45

Suvremeno hrvatsko kazalište
Ponedjeljak, 29.04.2019 08:45