Hrvatski radio

Treći program

Europski mozaik

04.04.2022.

17:00

Autor: Davor Schopf

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: - / -

EUROPSKI MOZAIK
HR 3, Život glazbe, 8. 4. 2022., 16:35 - 18:00

Današnju emisiju posvećujemo novoj operi  Euridika mladoga američkog skladatelja Matthewa Aucoina te izvedbama djela Dore Pejačević širom svijeta.

Djela Dore Pejačević posljednjih se godina sve češće izvode na koncertnim podijima diljem svijeta. Rezultat je to dugogodišnjih nastojanja Muzičkog informativnog centra (MIC) i njegovih partnera. Međunarodni projekt Dora Pejačević pokrenut je 1999. godine kao hrvatsko-austrijski kulturni projekt s ciljem međunarodne afirmacije njezina opusa objavljivanjem i distribucijom njezinih djela u notnim izdanjima i na nosačima zvuka. Uz Universität für Musik und darstellende Kunst iz Beča i MIC kao inicijatore, u projektu su sudjelovali i Austrijski kulturni centar, Hrvatski glazbeni zavod i Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU-a.

MIC je do danas objavio gotovo cijeli opus Dore Pejačević, odnosno dvadesetak notnih izdanja, tri knjige o skladateljici na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, dok je u suradnji s njemačkom diskografskom kućom cpo (Classic Production Osnabrück), u razdoblju od 2011. do 2016., objavljeno pet nosača zvuka, od kojih je jedan dvostruki, s njezinim djelima.

Posljednjih godina Dorina djela izvodili su, između ostalih, Malezijska filharmonija u Kuala Lumpuru, Opera u švedskom Göteborgu, Umjetnički festival Brundibár u Kraljevskoj dvorani Sveučilišta u Newcastleu, ansambl Chicago Sinfonietta u Koncertnoj dvorani Wentz u Napervilleu i u Simfonijskom centru u Chicagu, Kraljevska filharmonija iz Galicie, Helsingborški simfonijski orkestar, novoosnovani britanski Orchestra dei Cigni, Orkestar Metropolitan iz Bristola, Filharmonija iz Arlingtona, Simfonijski orkestar BBC-ja, pod ravnanjem šef-dirigenta Sakarija Orama, u londonskom Barbican Hallu, Orkestar Gewandhaus u Leipzigu pod vodstvom šefa-dirigenta Andrisa Nelsonsa.

Priloge su pripremili Ana Unkić i Davor Schopf.


Cjeloviti koncert Orkestra Gewandhaus s Dorinom Simfonijom može se, do 13. travnja, čuti u Slušaonici emisije Koncert na Prvom urednice Ive Lovrec Štefanović: https://radio.hrt.hr/slusaonica/koncert-na-prvom?epizoda=202203132015

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

9 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Život glazbe

Unutar Života glazbe odvijaju se sadržajno različiti ciklusi – Ranoglazbeni punkt, Glazba i grad, Riječ je glazba je riječ, Skladatelj - naš suvremenik, Glazba srednjeg vijeka, Glazba 20. stoljeća, Glazba iz knjiga, Povijesne i koncertne studijske snimke HR-a, Europski glazbeni mozaik…

Poslušajte u Slušaonici