Hrvatski radio

Treći program

Osvrt na protekle baletne događaje

11.10.2022.

12:25

Autor: Davor Schopf

Prizor iz baleta "Gospođa Bovary"

Prizor iz baleta "Gospođa Bovary"

Foto: Mara Bratoš / HNK

Osvrt na protekle baletne događaje
HR, U svijetu opere i baleta, 20. 10. 2022., 13:30 – 15:00

Sve bogatija knjižnica narativnih baleta popunila se još jednim izdanjem. U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu praizveden je, 25. lipnja, dramski balet prema motivima istoimena poznatog romana Gustavea Flauberta Gospođa Bovary koreografkinje, redateljice, dramaturginje i autorice glazbenog koncepta Valentine Turcu. Ona je virtuozno, plesom i pokretom, ispričala tu priču književnog realizma, pretežito na osnovi glazbe Frédérica Chopina ali i nekih drugih, sjajno sljubljenih glazbenih ulomaka. Plesna naracija prati i najmanji detalj, kao da čitamo prozni tekst. Iz svakog trenutka predstave izbija muzikalnost, dramska uvjeljivost, elegancija. Koreografija i pokret, čak i hod, radnja i dramska napetost koje tu i tamo ostaju prepuštene samo odjeku glazbe izviru iz nje, teku i nošene su valovima glazbe.


Smatrajući je jednom od najuspješnijih predstava na repertoaru, Balet HNK-a Ivana pl. Zajca prikazao je Plamteću vodu Adonisa Foniadakisa na 9. karlovačkom kazališnom festivalu, u sklopu Zvjezdanog ljeta. Predstava, premijerno postavljena prije dvije godine, tipična je za današnji trenutak Riječkog baleta i njegov malen sastav od petnaestak članova (za najveću pozornicu među hrvatskim nacionalnim kazalištima), kadrovskim inženjeringom skrojen tako da bude u službi pojedinih koreografa čiji kapacitet i uratci jedva dosežu sat vremena za cjelovečernju predstavu s mnoštvom ponavljanja pokretâ i plesnih sekvenci.


Gostovanje Beogradskog baleta u HNK-u u Zagrebu s kultnom predstavom Ko to tamo peva Staše Zurovca oživjelo je sjećanja na ushit s kojim su dočekivana prva Zurovčeva koreografska ostvarenja (Volite li Brahmsa, Marquezomanija, Cirkus primitif balet), njegov osebujan autorski izričaj i plesni stil. Balet Ko to tamo peva sublimira najbolje osobine svojega autora kao koreografa, redatelja, libretista i oblikovatelja svjetla. Asistentica je bila Olja Jovanović Zurovac, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, scenograf Žorž Draušnik, dok je svoju glazbu iz filma za baletni medij prilagodio Vojislav Kostić.


Redovitu rubriku Operni solisti posvećujemo našoj mezzosopranistici, nacionalnoj prvakinji Ruži Pospiš-Baldani, u povodu njezina 80. rođendana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici