Hrvatski radio

Treći program

Osvrt na protekle baletne događaje

13.01.2022.

16:49

Autor: Davor Schopf

Prizor iz baleta Decadance na pozornici HNK-a u Zagrebu

Prizor iz baleta Decadance na pozornici HNK-a u Zagrebu

Foto: Mara Bratoš / HNK

Osvrt na protekle baletne događaje
HR 3, U svijetu baleta , 20. 1. 2022., 13,30-14,30

Francuska veza bio je naslov plesnog programa koji je predstavio ulomke iz repertoara poznatoga suvremenog francuskog koreografa Angelina Preljocaja (1957). Preljocaj je poznat kao koreograf čije radove plešu i veliki institucionalni baletni ansambli, ali i manje grupe suvremenog plesa. Nastupila je francuska grupa G.U.I.D. tj. Urbana grupa plesne intervencije kojoj se pridružilo dvoje plesača Baleta HNK-a u Zagrebu Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson. Oni su boravili u Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu gdje su, s francuskim kolegama, pripremili taj program koji je prije Zagreba nekoliko puta izveden u Francuskoj, a zatim i u Petrinji i Sisku.


Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu na repertoaru ima predstavu Correr o fado portugalskog koreografa Daniela Cardosa. Fado je omiljeni portugalski pjevački i plesni žanr koji nastaje od prve polovice 19. stoljeća i razvija se u nekoliko pravaca. Danas je najpoznatiji po planetarno popularnim interpretkinjama Amáliji Rodrigues, Marizi, Mafaldi Arnauth i drugima, te gitaristu Máriju Pachecu. Pjevači fada angažirano pjevaju o različitim temama, od tužnih sudbina u kućama prostitucije u starim lisabonskim četvrtima do političkih stradanja u revoluciji 1974. Iskazuju osjećaje pojedinaca u zaljubljenosti u nekoga tko je vrlo daleko ili je blizu, što izaziva tugu, bol, nostalgiju, čežnju, ljubomoru, osvetu, mržnju i sreću, ili pomiješanost tih osjećaja.


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostilo je najpoznatijega suvremenog izraelskog koreografa Ohada Naharina (1952). Predstava Decadance kolaž je isječaka iz njegovih ranijih predstava. Praizvedena je 2000. u Tel Avivu, u sklopu obilježavanja desete obljetnice njegova umjetničkog vođenja Batsheva Dance Company, vodećega izraelskog baletnog ansambla koji je Decadance prikazao na gostovanju u Zagrebu, 2002. Danas je kućni koreograf tog ansambla, dugo radi u New Yorku, a afirmirao se i u nekoliko vodećih svjetskih baletnih ansambala poput Nizozemskoga plesnog kazališta, Baleta pariške Opere, Baleta Cullberg, Baleta u Frankfurtu i Lyonu. Ohad Naharin privukao je pozornost i nametnuo se novim plesnim jezikom što ga je osmislio tijekom oporavka od ozljede leđa. To je gaga koju je godinama razvijao i ugrađivao u svoje koreografije, vježbe "temeljene na dubokom osluškivanju tijela i njegovih fizičkih reakcija; za povećanje svijesti i osjećaja".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare prate se događanja u baletnom životu u zemlji i inozemstvu. Donose se intervjui s umjetnicima i reportaže o hrvatskim i inozemnim baletnim ansamblima. Emisija U svijetu baleta emitira se jedanput mjesečno. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici