Hrvatski radio

Treći program

Osvrt na protekle operne događaje

02.03.2022.

18:53

Autor: Davor Schopf

Prizor iz opere "Ivica i Marica", u izvedbi Zagrebačke filharmonije: Josipa Bilić, Josipa Gvozdanić, Martina Tomčić

Prizor iz opere "Ivica i Marica", u izvedbi Zagrebačke filharmonije: Josipa Bilić, Josipa Gvozdanić, Martina Tomčić

Foto: ZF / ZF

Osvrt na protekle operne događaje
HR 3, U svijetu opere, 3. 3. 2022., 13:30 - 14:30

U današnjoj emisiji osvrćemo se na dvije operne bajke: Životinjsku farmu Igora Kuljerića te Ivicu i Maricu Engelberta Humperdincka.


Zagrebačka filharmonija, svim Orašarima usprkos, razveselila je brojne mališane scenskom, skraćenom izvedbom Humperdinckove opere, idealnom za predbožićno vrijeme. Pod ravnanjem Dawida Runtza došla je do izražaja njezina bogata instrumentacija i bajkovit ugođaj.


Opera-basna Životinjska farma (Animal Farm), treća opera Igora Kuljerića, na njegov vlastiti libreto, prema Orwelu, što ga je Sonja Bićanić prevela na engleski jezik, praizvedena je na 22. Muzičkom biennalu Zagreb, 2003. Izazvala je veliku pozornost i bila je dobro primljena. U sklopu proslave stogodišnjice Muzičke akademije, također u ciklusu Lisinki subotom  i koprodukciji s KDVL-om, izveli su je studenti Muzičke akademije u suradnji sa svojim kolegama s Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, nastavljajući dobro uhodanu praksu (kakva se ne sreće suviše često ni u glazbenoj jačim sredinama od naše) postavljanja cjelovitih opera. Studenti svih godina studija, uz pomoć i podršku svojih profesora mentora, pjevali su solistički i u zboru, svirali u orkestru, korepetirali i dirigirali, načinili scenografiju i kostime, bavili se produkcijom, režijom, fotografijom, vizualnim i audio efektima…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici