Hrvatski radio

Treći program

Razgovor s Majom Bezjak

10.09.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: Davor Schopf

Maja Bezjak

Maja Bezjak

Foto: priv. / priv.

Razgovor s Majom Bezjak (1. dio)

HR 3, U svijetu opere i baleta, 14. 9. 2023., 13:30 – 15:00


Razgovor s Majom Bezjak (2. dio)

HR 3, U svijetu opere i baleta, 21. 9. 2023., 13:30 – 15:00

Na jubilarnoj, 30. dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, tradicionalno održanoj 24. studenoga 2022. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje tj. za životno djelo u baletu pripala je nekadašnjoj prvakinji Baleta HNK-a u Zagrebu Maji Bezjak. Tako se ona pridružila ne baš velikom broju svojih kolega iz područja baleta i plesa koji su istu nagradu dobili u ta protekla tri desetljeća. Bili su to Milko Šparemblek (1997.), Sonja Kastl (1998.), Vesna Butorac Blaće (2002.), Miljenko Vikić (2004.), Milana Broš (2007.) i Nenad Lhotka (2010.).


Maja Bezjak višestruko je nadarena i kreativna umjetnica. Život je posvetila glazbi, baletu, koreografiji, pisanju, baletnoj pedagogiji, uvijek je društveno angažirana, a bila je i politički aktivna.


Rođena je 18. kolovoza 1931. godine u Zagrebu, u građanskoj obitelji čiji je život, zbog društvenih prilika, korjenito promijenio. Gimnaziju i srednju glazbenu školu završila je u Zagrebu, 1949., a zatim je studirala glasovir na Muzičkoj akademiji. Najveći dio njezina života zauzima baletna karijera kojoj se posvetila relativno kasno. Balet je učila kod Mile Jovanovića, a još za ratnih godina pohađala je baletne satove kod Margarete Froman u Dječjem carstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

13 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici