Hrvatski radio

Treći program

Razgovor s mezzosopranisticom Meritom Juniku i sopranisticom Marigonom Qerkezi

02.05.2022.

20:31

Autor: Davor Schopf

Marigona Qerkezi

Marigona Qerkezi

Foto: priv. / -

Razgovor s mezzosopranisticom Meritom Juniku i sopranisticom Marigonom Qerkezi

HR 3, U svijetu opere, 5. 5. 2022., 13:30 – 14:30

Veliko zanimanje vladalo je za ovosezonske izvedbe Verdijeva Trubadura u Zagrebačkoj operi zbog nastupa mlade kosovske sopranistice Marigone Qerkezi u ulozi Leonore. Ne samo zato što je ona kći mezzosopranistice Merite Juniku – koja je prije 20-30 godina bila aktivna sudionica hrvatskog opernog života, prije nego li je na Akademiji lijepih umjetnosti u Prištini postala profesorica solo-pjevanja – već i zbog njezinih čestih i uspješnih nastupa na talijanskim opernim pozornicama. Pjevati talijanski repertoar u Italiji, pa još u kontinuitetu tijekom pandemije, mnogo govori i znači. U Prištini je diplomirala pjevanje, flautu i poslovni studij. Profesorica pjevanja joj je majka.


Marigona Qerkezi izraziti je lirico spinto i verdijevski sopran što podrazumijeva svijetlu boju glasa s mnogo baršuna, mekoće i punoće, zaobljenost visokih tonova i njihovu prirodnu sigurnost, duljinu daha, sposobnost suptilnog dinamičkog nijansiranja. Mlada pjevačica vlada širinom fraze i kompleksnošću interpretacije u akcentuaciji, oduzimanju i davanju intenziteta, što sve pridonosi projekciji prekrasnih tonova i glazbenih fraza. Sigurna je u sebe, djeluje kao osoba koja čvrsto stoji na zemlji, posvećena je svojemu zvanju. Iako je debitirala kao Kraljica noći, trenutačno najčešće pjeva Luciju di Lammermoor i Leonoru u Trubaduru. Sudjelovala je i u zagrebačkoj Čarobnoj fruli, kao Prva dama, a razmišlja o velikim Donizettijevim i drugim Verdijevim ulogama. Mnoge su Leonore oduševljavale u slavnoj povijesti zagrebačkih Trubadura. Marigona Querkezi apsolutno je jedna od njih, s 28 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici