Hrvatski radio

Treći program

Razgovor s Tamarom Jovanović

18.01.2023.

20:05

Autor: Davor Schopf

Tamara Jovanović

Tamara Jovanović

Foto: - / -

Razgovor s Tamarom Jovanović
HR 3, U svijetu opere i baleta, 26. 1. 2023., 13:30 – 15:00

Tamara Jovanović pripadnica je najstarijeg naraštaja riječkih baletnih umjetnika, a preostalo ih je još samo nekoliko. U Rijeku je došla iz rodne Subotice i Novog Sada gdje je završila baletnu školu. Umjetničku karijeru počela je sezone 1953./1954. u Narodnom pozorištu u Subotici. Sljedeću sezonu provela je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, poslije čega dolazi u Rijeku gdje je, od 1955. do umirovljenja 1977., solistica Baleta Narodnog kazališta Ivana Zajca. Zatim se bavila pedagoškim i koreografskim radom.


Provela je intenzivan umjetnički život, iz kojeg je sačuvala lijepe uspomene, otišla u „normalnu‟ baletnu mirovinu i posvetila se mladima. I danas je stalna posjetiteljica svojega matičnog kazališta, njegova vjerna publika.


U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo treći dio portreta velikoga hrvatskog baritona Vladimira Ruždjaka, u povodu 100. obljetnice rođenja i 35. godišnjice njegove smrti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici