Hrvatski radio

Treći program

Razgovor sa Sonjom Marchiolli

15.12.2022.

00:52

Autor: Davor Schopf

Sonja Marchiolli

Sonja Marchiolli

Foto: - / priv. arhiv

Razgovor sa Sonjom Marchiolli
HR, U svijetu opere i baleta, 22. 12. 2022., 13:30 – 15:00

Hrvatska baletna umjetnica, rođena Zagrepčanka, Sonja Marchiolli od 1967. godine živi u Nizozemskoj. U tamošnjem baletnom životu ostavila je markantan trag te je aktivna još i danas. Za njezin doprinos nizozemskom društvu kraljica Beatrix odlikovala ju je, 2007., odličjem Viteza reda Oranje-Nassau (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau). Tako je, uza znamenite koreografe Rudija van Dantziga, Hansa van Manena i Toera van Schayka te baletnog para Alexandre Radius i Hana Ebbelaara, ona šesta nizozemska baletna umjetnica kojoj je pripala ta čast.


Sonja Marchiolli u Zagrebu posjećuje obitelj i ljetuje na Cresu. Krajem svibnja Hrvatski centra ITI-ja upriličio je susret s njom i razgovor kojemu su prisustvovali stari kolege i suradnici, ali i mnogo mlađih baletnih profesionalaca i publicista zainteresiranih za tu veliku karijeru koja nije kod nas dovoljno poznata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici