Hrvatski radio

Treći program

Reportaža o 43. Rossinijevu opernom festivalu u Pesaru

04.12.2022.

21:28

Autor: Davor Schopf

Prizor iz opere "Grof Ory"

Prizor iz opere "Grof Ory"

Foto: Amati Bacciardi / ROF

Reportaža o 43. Rossinijevu opernom festivalu u Pesaru (1. dio)
HR, U svijetu opere i baleta, 8. 12. 2022., 13:30 – 15:00


Reportaža o 43. Rossinijevu opernom festivalu u Pesaru (2. dio)
HR, U svijetu opere i baleta, 15. 12. 2022., 13:30 – 15:00

43. Rossnijev operni festival u Pesaru (ROF) održao se od 9. do 21. kolovoza. Završio je gala koncertom u Areni Vitrifrigo posvećenim 40. obljetnici sudjelovanja i suradnje na dvadesetak produkcija ROF-a redatelja Piera Luigija Pizzija te njegovim proglašenjem počasnim građaninom Pesara. On je od 2006. do 2011. bio umjetnički ravnatelj Festivala u Macerati i isposlovao mu službeni status festivala.


ROF je od početka do danas kritički obradio i tiskao skoro sve Rossinijeve opere te kontinuirano izvodi, promiče i objavljuje i glasovirske minijature, solo popijevke te druga vokalno-instrumentalna i instrumentalna djela. Zanimljivo je da su na njegovu čelu dvojica peruanskih tenora, vrhunskih rosinijevskih tenora leggiero: nešto stariji Ernesto Palacio (1946.) je intendant, a današnja zvijezda svjetskih opernih pozornica Juan Diego Flórez (1973.) umjetnički je ravnatelj.


Na programu su bile po četiri izvedbe novih produkcija opera Grof Ory i Otello u Areni Vitrifrigo i obnova produkcije opere La gazzetta iz 2015. u Teatru Rossini, dvije predstave Puta u Reims u izvedbi mladih umjetnika te niz koncerata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici