Hrvatski radio

Treći program

Reportaža o 58. opernom festivalu u Macerati

25.10.2022.

22:47

Autor: Davor Schopf

Projekcija filma "Cirkus" u mačeratanskom sferisteriju

Projekcija filma "Cirkus" u mačeratanskom sferisteriju

Foto: Simoncini / MOF

Reportaža o 58. opernom festivalu u Macerati
HR, U svijetu opere i baleta, 27. 10. 2022., 13:30 – 15:00

58. operni festival u Macerati održan je od 19. srpnja do 21. kolovoza, pod umjetničkim vodstvom Paola Pinamontija. Obuhvatio je tri opere, filmsku glazbu, simfonijski repertoar i jednu plesnu predstavu majstorâ španjolskog flamenka Antonija Gadesa i Carlosa Saure. Uz rezidencijalne ansamble, Markeški filharmonijski orkestar i Markeški operni zbor Vincenzo Bellini, gostovali su Orkestar i zbor Maggio Musicale iz Firence, pod ravnanjem Zubina Mehte, i Orkestar nacionalne akademije Sv. Cecilije iz Rima, pod ravnanjem Myung-Whuna Chunga, s izvedbama Beethovenove Devete te Šeste i Sedme simfonoije. Održano je ukupno 11 izvedbi Puccinijeve Tosce, Leoncavallovih Pagliacca i Rossinijeva Seviljskog brijača te pretpremijerne izvedbe svake od njih za mladež.


Posebno zanimljiva bila je živa izvedba glazbe za film Cirkus Charliea Chaplina, uz projekciju tog filma.


U redovitoj rubrici Operni solisti slušamo ulomke iz Verdijeva Nabucca, uz njegovu premijeru u Zagrebačkoj operi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici