Hrvatski radio

Treći program

17:06 / 04.04.2022.

Autor: Davor Schopf

Reportaža o Državnoj operi u Stuttgartu

Olujno nevrijeme oštetilo je krajem prošle sezone krov Opere u Stuttgartu

Olujno nevrijeme oštetilo je krajem prošle sezone krov Opere u Stuttgartu

Foto: D. Schopf / priv.

Reportaža o Državnoj operi u Stuttgartu
HR 3, U svijetu opere, 7. 4. 2022., 13:30 – 14:30

Krajem prošle sezone, početkom srpnja 2021., Državna opera u Stuttgartu (Staatsoper Stuttgart) izvela je prvu premijeru s publikom – Massenetovu operu Werther, poslije devet mjeseci rada bez publike. Kao državno kazalište, provodila je vladine mjere za zaštitu publike i umjetnikâ kako bi se, s otvaranjem, kazališni život što normalnije nastavio.


Redatelj Felix Rothenhäusler zamislio je naslovnog junaka Massenetova Werthera kao emocionalnog terorista no, srećom, to se nije drastičnije odrazilo na izvedbu. Dakako da je bijeli krug neminovno utjecao na redatelja da potiče pjevače da neprestano hodaju ukrug, što nekome može izazvati vrtoglavicu, a publici neminovno dosadi nakon izvjesnog vremena. Tenor Arturo Chacón-Cruz kao Werther i mezzosopranistica Rachel Wilson kao Charlotte lijepim su glasovima te primjerenim muziciranjem i glumom dočarali suptilne Goetheove i Massenetove likove.


prije

2 dana

Europski mozaik

S izložbe MUO-a u tršćanskom kazališnom muzeju

Emisija

U svijetu opere

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare prate se događanja u opernome životu u zemlji i inozemstvu. Donose se intervjui s umjetnicima i reportaže ne samo o hrvatskim opernim kazalištima, već i o inozemnim opernim kućama i festivalima. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici