Hrvatski radio

Treći program

21:54 / 24.04.2022.

Autor: Davor Schopf

Reportaža o Štutgartskom baletu

Prizor iz baleta "Adagio Hammerklavier" Hansa Van Manena (1973.)

Prizor iz baleta "Adagio Hammerklavier" Hansa Van Manena (1973.)

Foto: Stuttgarter Ballett / Stuttgarter Ballett

Reportaža o Štutgartskom baletu
HR 3, U svijetu baleta, 28. 4. 2022., 13:30 – 14:30

Štutgartski balet (Das Stuttgarter Ballett) od 2018. vodi njegov negdašnji prvak, Amerikanac mađarskog podrijetla Tamas Detrich koji je naslijedio iznimno uspješnog intendanta, Kanađanina Reida Andersona. Balet je svoj program promišljenog otvaranja nakon pandemije ostvario trima baletnim večerima. Predstava Nova djela nastavlja afirmaciju srednjeg naraštaja suvremenih europskih koreografa, dvojice svojih bivših rezidencijalnih koreografa Christiana Spucka i Marca Goeckea te Edwarda Cluga i Williama Forsythea. Večer Beethovenovih baleta bila je zamišljena za veliku Beethovenovu obljetnicu, ali ju je korona prolongirala. Predstava Vrhunci (Anđeli i demoni) tematski povezuje radove Jiřija Kyliána, Rolanda Petita i Mauricea Béjarta.

Sva se glazba u Štutgartskom baletu, bez obzira na oblik, izvodi u živo. Baletne večeri odlikuje svekolika visoka estetika plesa, scene, svjetla i kostima, čistoća formacija i kompozicija tijela, usklađenost i čistoća pokretâ skupnoga plesa odličnog ansambla Štutgartskog baleta.

Reportaža o Štutgartskom baletu uoči Svjetskog dana plesa, 29. travnja.

Emisija

U svijetu baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare prate se događanja u baletnom životu u zemlji i inozemstvu. Donose se intervjui s umjetnicima i reportaže o hrvatskim i inozemnim baletnim ansamblima. Emisija U svijetu baleta emitira se jedanput mjesečno. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici