Hrvatski radio

Treći program

Reportaža o Teatru Verdi u Trstu

29.05.2022.

13:38

Autor: Davor Schopf

Teatro Verdi

Teatro Verdi

Foto: D. Schopf / -

Reportaža o Teatru Verdi u Trstu
HR 3, U svijetu opere, 2. 6. 2022., 13:30 – 14:30

Niz hrvatskih umjetnika osvojio je posljednjih mjeseci tršćanske kulturne ustanove. U ožujku je nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar u Teatru Verdi pjevala Puccinijevu Toscu, dijeleći predstave s jednom od vodećih svjetskih sopranistica Marijom José Siri.


Tršćansko operno kazalište Teatro Verdi (Teatro Lirico Giuseppe Verdi di Trieste) izgrađeno je 1801, u doba Austrije. U arhitekturi se, u vanjštini ugledalo na milansku Scalu, a u unutrašnjosti na venecijanski Teatro La Fenice. Verdijevo ime, čije su opere Gusar i Stiffelio u njemu praizvedene 1848. tj. 1850, ponijelo je odmah po skladateljevoj smrti, 1901. U njemu je, 1895, praizvedena i opera Istarska svadba Antonija Smareglie.


Simpatična je i zabavna predstava Donizettijeva Don Pasqualea, u retro ruhu šezdesetih, scenografa i kostimografa Davidea Amadeija, pod suverenim ravnanjem Roberta Gianole (izvedba 2. travnja). Imponirala je sigurnost glazbene izvedbe u nekoliko  ritmički zahtjevnih trenutaka brioznih brzih tempa. Zahvaljujući ležernosti i opuštenosti svih protagonista u scenskoj igri i pjevu, uz elegantno muziciranje orkestra i srdačan nastup zbora, predstava je publici pružila obilje ugodnih trenutaka.


O njezinu radu u Teatru Verdi razgovaramo s Kristinom Kolar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici