Hrvatski radio

Treći program

U spomen na Ivanku Žunac

14.11.2022.

01:10

Autor: Davor Schopf

Ivanka Žunac kao Giselle, Julija, Bijela labudica...

Ivanka Žunac kao Giselle, Julija, Bijela labudica...

Foto: - / -

U spomen na Ivanku Žunac
HR, U svijetu opere i baleta, 17. 11. 2022., 13:30 – 15:00

Ivanka Žunac (Zagreb, 23. svibnja 1938. – Zagreb, 30. rujna 2022.)

Kao što Giselle iščezne Albrechtu iz ruku i nestane u tajanstvenom svijetu, tako je otišla Ivanka Žunac, nekadašnja prvakinja Baleta HNK-a u Zagrebu.


Bila je veselo dijete i nestašna, zvali su je vražičak. Nadimak Beba, koji je postao brend hrvatskog baleta, dobila je od Mile Jovanovića kada je prvi put došla na njegov klas. Prve plesne korake naučila ju je Meri Šembera. Nastupala je u svim dječjim predstavama koje je koreografirala Silvija Hercigonja, a zahvaljujući nadarenosti, plesala je niz solističkih uloga. Pored plesa pohađala je dramski studio koji su vodile Zvijezdana Ladika i Đurđica Dević. Učenje glume uvelike joj je koristilo za daljini rad kada je došla u HNK i plesala velike, glumački zahtjevne uloge.

Prvo je plesala je u zboru, jednu od šesnaest djevojaka u Đavlu u selu. Kasnije je plesala glavnu ulogu Jele. Malo po malo dobivala je solističke uloge. U to doba bilo je mnogo modernih baleta. Velika solistička uloga u baletu Heloti Ivana Brkanovića, u koreografiji Pina Mlakara, bila joj je velika šansa koju je iskoristila. Solistički angažman dobila je 1961. godine, a poslije je otišla u Pariz i Cannes na usavršavanje u čuvene baletne studije kod Nore Kiss i Roselle Hightower.  

Uz solističku karijeru, djelovala je i kao pedagog u svom ansamblu, nastavnica u baletnoj školi, bavila se koreografijom i kraće je vrijeme pisala baletne kritike. Njezine uloge Julije u dvjema produkcijama Romea i Julije (u koreografijama Dimitrija Parlića i Ivice Sertića), Odette i Odilije u Labuđem jezeru (u koreografiji Rostislava Zaharova), Aurore u Trnoružici (u koreografiji Françoise Adret), Lise u Vragolastoj djevojci (u koreografiji Normana Dixona), a ponajprije Giselle (u koreografiji Gradimira Hadžislavkovića prema Lavrovskom) nezaboravna su ostvarenja Baleta HNK-a u Zagrebu. Također uloge u baletima Pokreti, Makete i Haydn op. 88 u koreografiji Françoise Adret, Klasična simfonija u koreografiji Nevenke Bidjin i Sonje Kastl, Heloti u koreografiji Pie i Pina Mlakara, Licitarsko srce u koreografiji Zvonimira Reljića, Žar ptica u koreografiji Petera van Dyka, Orašar u koreografiji Waclawa Orlikowskog, Sonata Claudea Debussyja u koreografiji Milka Šparembleka i dr.  


Kada je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika utemeljilo nagradu Društva što se dodjeljuje za izuzetan doprinos hrvatskoj baletnoj umjetnosti, svake godine na Dan hrvatskog baleta, 4. studenoga, prva dobitnica 2010. godine bila je upravo Ivanka Žunac.


U emisiji reproduciramo razgovor iz emisije U svijetu baleta, iz lipnja 2008., u povodu njezina 70. rođendana.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici