Hrvatski radio

Treći program

Uz 25. godišnjicu smrti Natka Devčića

06.09.2022.

19:09

Autor: Davor Schopf

Natko Devčić

Natko Devčić

Foto: - / -

Uz 25. godišnjicu smrti Natka Devčića
HR 3, U svijetu opere, 8. 9. 2022., 13:30 – 14:30

Današnju emisiju posvećujemo hrvatskom skladatelju, akademiku Natku Devčiću, povodom 25. godišnjice smrti, 4. rujna.


U emisiji su na programu ulomci iz njegove opere Labinska vještica, sa studijske snimke HR-a, ostvarene poslije praizvedbe u HNK-u u Zagrebu 25. prosinca 1957., s istom solističkom podjelom koju čine: sopranistica Milka Bertapelle kao Ana, mezzosopranistica Badema Sokolović kao Majka, tenor Franjo Paulik kao Juna i bariton Tugomir Alaupović kao Matija. Ansamblom Zagrebačke opere dirigirao je Jovan Šajnović.


Opera je do svibnja 1961. izvedena 18 puta, u režiji Vlade Habunke, scenografiji Aleksandra Augustinčića i kostimima Inge Kostinčer.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici