Hrvatski radio

Treći program

Zagrebački balet za ere intendanta Stjepana Miletića

24.04.2022.

21:38

Autor: Davor Schopf

Programska cedulja praizvedbe baleta "Jela"

Programska cedulja praizvedbe baleta "Jela"

Foto: - / -

Zagrebački balet za ere intendanta Stjepana Miletića, od 1894. do 1898.: prva zagrebačka Giselle i prvi hrvatski baleti


HR 3, Život glazbe, 29. 4. 2022., 16:35 - 18:00

Fantastični balet u jednom činu Jela Bele Adamovića, praizveden 15. siječnja 1898., i balet u dvije slike Na Plitvička jezera Srećka Albinija, praizveden 14. travnja 1898., prvi su hrvatski baleti. No osim osnovnih podataka o njihovim izvedbama i njihovih opisa u nekoliko onodobnih kritika, o njima zapravo ništa ne znamo, ni kako su izgledali ni kako su zvučali. Možda je sada učinjen prvi korak prema cilju da vlastitu baštinu konačno upoznamo, istražimo i proučimo. Naime, Radna jedinica Glazba odjela Produkcije HRT-a nedavno je snimila uvertiru baleta Jela pa će eterom Trećeg programa HR-a uskoro odzvanjati zvuci naših baletnih početaka.
 
Uvertira baletu Jela Bele Adamovića može se prvi put čuti u emisiji Život glazbe na Trećem programu HR-a, na Svjetski dan plesa, u petak 29. travnja, od 16,35 sati.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Život glazbe

Unutar Života glazbe odvijaju se sadržajno različiti ciklusi – Ranoglazbeni punkt, Glazba i grad, Riječ je glazba je riječ, Skladatelj - naš suvremenik, Glazba srednjeg vijeka, Glazba 20. stoljeća, Glazba iz knjiga, Povijesne i koncertne studijske snimke HR-a, Europski glazbeni mozaik…

Poslušajte u Slušaonici