Arhiva slušaonice - Bibliovizor

Subota, 10.04.2021 16:03

Šeparović, Pešut

Igor Gajin za emisiju piše o novim romanima mlađih pisaca Darka Šeparovića i Dine Pešuta. „Šeparović nikada ne vidi plažu, nego samo zrnca pijeska, i više čuje tišinu, nego zvukove, a volumeni objekata za njega nisu trodimenzionalni, nego rasplinuti igrom svjetla i sjene“, piše Gajin u povodu Šeparovićeva novog romana pod naslovom „Pristanište“ i ističe da Šeparović vodi priču veoma virtuozno, otkrivajući čitatelju tek na kraju pravu narav svih napora njegova protagonista. U romanu „Tatin sin“ Dino Pešut bavi se odnosom oca i sina, ali i pseudovelegradskim i provincijalnim sredinama u kojima prebivaju njegovi likovi.

Subota, 03.04.2021 16:03

VUILLARD, CARRERE

U Bibliovizoru danas je riječ o proznim radovima suvremenih francuskih književnika. Eric Vuillard je romanopisac, esejist i filmski redatelj. Duža pripovijest „Dnevni red“ do sad je najzapaženije Vuillardovo djelo, a govori o zakulisnim igrama krupnog kapitala i najviših političkih krugova u Njemačkoj i Austriji koje su prethodile Hitlerovu usponu i prisilnom pripojenju Austrije nacističkoj Njemačkoj 1938. godine. Roman je preveo Bojan Lalović, a prikazat će ga Željko Senković. Neven Vulić piše o romanu „Kraljevstvo“ Emmanuela Carrèrea, u prijevodu Vlatke Valentić. Taj roman govori o počecima kršćanstva, a njegov autor Carrère, filmaš i pisac, prepoznatljiv je upravo po spajanju dokumentarističkog i fikcionalnog.

Subota, 27.03.2021 16:03

Bodrožić, Banović

„Sinovi, kćeri“ naslov je novog romana pjesnikinje i prozaistice Ivane Bodrožić. Roman je to u tri poglavlja, a svako je ispripovijedano iz zasebne, intimne perspektive. Sva tri poglavlja govore o zarobljenosti – od prikovanosti uz bolnički krevet do neraskidivih veza s nametnutim društvenim stegama. Roman će za emisiju prikazati Damir Radić. Lada Čale Feldman govori o knjizi „Kazalište za narod: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 1945-1955“ teatrologinje i redateljice Snježana Banović. Knjiga govori o lutanjima od socrealizma do suvremenih kazališnih strujanja, a progovara i o snažnim umjetničkim osobnostima koje su obilježile to bitno razdoblje.

Subota, 20.03.2021 16:03

Evaristo, Knausgaard, Banville

U emisiji govorimo o knjigama Bernardine Evaristo, Karla Ovea Knausgaarda i Johna Banvillea. „Djevojka, žena, drugo“ naslov je romana Bernardine Evaristo koji je nakon Bookerove nagrade 2019. godine osvojio čitatelje s raznih strana svijeta, a objavljen je nedavno i u prijevodu Davorke Herceg Lokhart. Opširan je to tekst balzakovske obuhvatnosti o raznovrsnim aktualnim životnim stilovima, većinom vezanima uz queer identitete i život tamnoputih doseljenika u Engleskoj. Karl Ove Knausgaard objavio je esejističku knjigu „U zemlji kiklopa“ koja donosi tekstove o fotografiji, književnosti te skandinavskoj suvremenosti. Kao i ranija autorova djela, knjiga „U zemlji kiklopa“ potaknula je oprečna mišljenja, pohvale, ali i suzdržane ocjene. Irski književnik John Banville autor je još jednog stilski izbrušenog romana pod naslovom „Snijeg“.

Subota, 13.03.2021 16:03

Lujanović, Roško, Lemac

Nebojša Lujanović je pisac, teoretičar i sveučilišni nastavnik, a „Maratonac“ je njegov šesti roman, koji govori o trčanju i odbijanju odustajanja. Roman će prikazati Vesna Solar. Igor Gajin piše o romanu „Bogart i Seranoga“ prozaika, esejista, blogera i knjižničara Zorana Roška. Radi se o romanu koji nije jednostavno opisati ni žanrovski odrediti – možda možemo reći da se radi o distopijskoj komediji. Biserka Goleš Glasnović piše o pjesničkoj zbirci „Bubnjar“ Tina Lemca.

Subota, 06.03.2021 16:03

Bahtin, Martens

U emisiji govorimo o „Teoriji romana“ Mihaila Bahtina, u prijevodu Ive Alebića i Danijele Lugarić Vukas. Knjiga donosi tekstove koji su utjecali na teoretičare od Bahtinova doba do danas, a do sad nisu u cijelosti bili prevedeni na naš jezik. Mihail Bahtin jedan je od najznačajnijih ruskih književnih teoretičara dvadesetog stoljeća. Njegovi glavni radovi nastajali su uglavnom od dvadesetih do četrdesetih godina, tada bez znatnije recepcije. Bio je progonjen i marginaliziran, mnogi su mu radovi objavljeni samo u časopisima ili posmrtno. O Bahtinovoj „Teoriji romana“ piše Nebojša Lujanović. Tatjana Gromača Vadanjel prikazat će knjigu „Vatra u vatri – Ivo Andrić – jedan europski život“ njemačkog autora Michaela Martensa, u prijevodu Andyja Jelčića. Martens je njemački novinar, pisac i dobar poznavatelj prilika na jugoistoku Europe. Njegova biografija Ive Andrića ponajprije osvjetljava politički i kulturalni kontekst Andrićeva doba.

Subota, 27.02.2021 16:03

Govedić, Mrkonjić, Herceg

„Kako zavoljeti morskog psa“ naslov je prvog romana teatrologinje i kazališne kritičarke Nataše Govedić. Taj roman o prijateljstvu za emisiju će prikazati Igor Gajin. Kritičar ističe nekonformistički karakter i polidiskurzivnost ovog romana, koji traži motiviranog čitatelja. Biserka Goleš Glasnović piše o zbirci poezije „Pjevno tijelo“ Zvonimira Mrkonjića, a Tin Lemac prikazat će pjesničku knjigu „Vrijeme prije jezika“ Monike Herceg.

Subota, 20.02.2021 16:03

HAUSHOFER, AL-HARTHI

Roman „Zid“ austrijske književnice iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata Marlen Haushofer bavi se pitanjem kako se mijenja osoba koja živi u potpunoj izolaciji i apsolutnoj usamljenosti, okružena planinskom prirodom i s nekoliko životinja. Roman je izvorno je objavljen 1963. godine a postao je poznat i čitan tek osamdesetih godina. Nedavno je objavljen i hrvatski prijevod romana koji potpisuje Igor Crnković, a za emisiju će ga prikazati Đurđa Knežević. Dario Grgić piše o romanu „Nebeska tijela“ Jokhe Al-Harthi, autorice iz Omana, u prijevodu Mirne Čubranić. Ta višegeneracijska obiteljska saga prati i radikalne promjene koje se zbivaju u Omanu tijekom dvadesetog stoljeća.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Anna Burns, Madeleine Thien

Subota, 17.04.2021. 16:03 - 16:29

Roman „Mljekar“ irske autorice Anne Burns situiran je u Belfast u doba sjevernoirskih sukoba 1970-ih, ali grad, kao ni glavna junakinja djela, nisu imenovani. Protagonistica je djevojka na pragu odrastanja, ...

Sve najave
Poslušajte

Šeparović, Pešut
Subota, 10.04.2021 16:03

VUILLARD, CARRERE
Subota, 03.04.2021 16:03

Bodrožić, Banović
Subota, 27.03.2021 16:03

Evaristo, Knausgaard, Banville
Subota, 20.03.2021 16:03