Arhiva slušaonice - Bibliovizor

Subota, 16.02.2019 16:03

Žmirić, Markovina

Dario Grgić za emisiju piše o romanu “Pacijent iz sobe 19” riječkog književnika Zorana Žmirića. Uz književnost, Žmirić se bavi i glazbom, bio je član Laufera, Grada i Grča, zapaženih skupina. Roman govori o ratnim traumama, a napisan je u formi ispovijedi ratnog vetrana. Damir Radić piše o knjizi splitskog povjesničara, esejista i kolumnista Dragana Markovine “Jugoslavija u Hrvatskoj 1918-2018. - od euforije do tabua”.

Subota, 09.02.2019 16:03

Oz, Despentes, McBride

„Pozdrav fanaticima” naslov je knjige slavnog izraelskog romanopisca i esejista Amosa Oza, koja je objavljena u prijevodu Andreje Weiss Sadeh. Fanaticima valja suprotstaviti jasnoću analize o posljedicama njihova postupanja i nesreći u koju vode i sebe i one koje okupiraju i tlače – tim riječima razmatranja Amosa Oza sažima Nadežda Čačinović. Knjiga donosi tri eseja o fanatizmu, sekularnosti i suživotu Židova i Palestinaca. Dragan Jurak prikazat će treći, završni dio romaneskne trilogije Valerie Despentes naslova „Vernon Suboteks” u prijevodu Ite Kovač, o sudbini ostarjelog DJ-a koji se nije umio prilagoditi promjenama na tržištu. Marija Ott Franolić piše o romanu „Manji smo boemi” irske književnice Eimear McBride u prijevodu Ande Bukvić Pažin. Roman je to o odrastanju i seksualnosti, napisan osebujnim stilom koji precizno iskazuje turbulentno razdoblje u životu glavne junakinje.

Subota, 02.02.2019 16:03

Zdravko Malić, Zoran Pilić

Nedavno je objavljena knjiga dnevničkih zapisa hrvatskog stručnjaka za poljsku književnost, prevoditelja i pjesnika Zdravka Malića nazvana „Stazom pored druma, dnevnik osamdesetih“. Knjigu je uredila književnica, stručnjakinja za rusku književnost i prevoditeljica Irena Lukšić, a za emisiju Malićeve dnevnike će prikazati Tatjana Gromača Vadanjel. Malić je poznat kao jedan od vrsnijih svjetskih poznavatelja i tumača djela Witolda Gombrowicza, na čijem je radu i doktorirao godine 1965., prevodeći i upoznajući domaću publiku s tim književnikom. Zdravko Malić vodio je dnevnik gotovo dva desetljeća; prvi od planirana dva sveska sada je dostupan čitateljima, a obuhvaća razdoblje od 1981. do 1989. godine. „Kad su divovi hodali zemljom” naslov je pete prozne knjige, ujedno i treće zbirke priča Zorana Pilića. Poslušat ćemo kritiku Božidara Alajbegovića.

Subota, 26.01.2019 16:03

Nova esejistika i proza

Knjiga „Ludilo u civilizaciji” američkog sociologa škotskog podrijetla Andrewa Sculla opsežan je pregled medicinskog tretiranja psihičkih bolesti od početka civilizacije od danas.. Knjigu je preveo Dinko Telećan, a prikazat će je Nebojša Lujanović. Željko Senković piše o romanu „Vegetarijanka” južnokorejske autorice Han Kang, u prijevodu Mirne Čubranić, koji govori o želji jedne žene da postane biljka i tako se oslobodi tamne strane ljudskog bića. Roman „Zlo” islandskog pjesnika, prevoditelja i romanopisca Eirikura Orna Norddahla pripovijeda o nasljeđu Drugog svjetskog rata, o rasizmu i populizmu. Prevela ga je Daria Lazić. Knjigu će prikazati Dragan Jurak.

Subota, 19.01.2019 16:03

Vegel, Detoni Dujmić

Za današnju emisiju Dario Grgić prikazat će prvi roman mađarskog književnika rođenog u Vojvodini Lászla Végela „Memoari jednog makroa“, izvorno iz 1967. koji je nedavno objavljen u prijevodu Xenije Detoni. Laszlo Vegel. romansijer, esejist, dramski pisac, kazališni kritičar i dnevničar, poznat je i po naslovima Dupla ekspozicija, Pareneza, Neoplanta ili izgubljena zemlja, Balkanska krasotica ili Šlemilovo kopile. Izvrsne dijarističke zapise objavio je pod naslovom Novosadski dnevnik. Piše na mađarskom, važan je srednjoeuropski pisac i premda se u Hrvatskoj za njega zna, nije bio prisutan onoliko koliko prema kvaliteti svojeg djela zaslužuje Sada se naša čitateljska publika ima prilike susresti s „Memoarima jednog makroa”, jednom od prvih knjiga takozvane proze u trapericama, s romanom koji je napisan u formi dnevnika a situiran je u Novi Sad u drugu polovicu šezdesetih godina. Pjesnikinja Dunja Detoni-Dujmić nedavno se javila s knjigom „Svjetski dan samoće“ koju će prikazati Branko Maleš.

Subota, 12.01.2019 16:03

Romani V. Sorokina i P. Highsmith

Roman „Mećava” Vladimira Sorokina distopijski je roman, no koji se vraća opsesivnoj temi ruske književnosti o junacima koje je zadesila snježna oluja. Djelo je to koje spaja turoban pogled na društvenu zbilju i začudne pripovjedne postupke. Prvi put je objavljeno 2010. godine, a nedavno i u prijevodu Ive Alebića. Prikazat će ga Tatjana Gromača Vadanjel. Damir Radić piše o romanu „Carol” Patricie Highsmith, u prijevodu Mime Simić i Josipa Sipića. Highsmith je najpoznatija kao autorica kriminalističkih romana, preciznije takozvanih psiholoških trilera. Identitetska i moralna nestabilnost bila je u središtu njezina debitantskog romana „Stranci u vlaku“ iz 1950. „Stranci u vlaku“ prilično su jasno upućivali na homoseksualni aspekt (muških) protagonista. Nakon prvijenca, Highsmith je homoseksualnost, ovaj put žensku, odlučila otvoreno tematizirati i tako je nastao roman „Carol”, jedan od najpoznatijih lezbijskih romana uopće.

Subota, 05.01.2019 16:03

Knjige D. Peričića, S. Banović i L. Paljetka

Četvrta zbirka priča Denisa Peričića naslova „Tijelo od snova” odlikuje se maštovitošću i atraktivnošću i osobito bi mogla biti privlačna poklonicima književne fantastike. Knjigu će prikazati Božidar Alajbegović. Utjecaj politike na kazalište i urušavanje kulturne politike glavne su teme knjige „Službeni izlaz” redateljice i esejistice Snježane Banović. O toj knjizi koja je podnaslovom određena kao zbirka eseja, ogleda i kolumni o kazalištu, kulturi i politici piše Đurđa Knežević. Zvonimir Mrkonjić prikazat će zbirku pjesama Luka Paljetka „Gorka zora”.

Subota, 20.10.2018 16:03

Sovjetska matrjoška

"Sovjetska matrjoška i zaboravljeni dijelovi; razotkrivanje u tri točke" naslov je ogleda Nebojše Lujanovića koji čitamo u današnjoj emisiji. Razotkriti stereotipna gledanja na boljševičku, pa onda i sovjetsku kulturu, nastojanje je Lujanovićevog teksta. Autor se u analizu sovjetske kulturne sfere upušta na primjeru triju knjiga. Prva od njih je biografska knjiga "Staljinova kći. Neobičan i buran život Svetlane Alilujeve" kanadske književnice i sveučilišne profesorice Rosemary Sullivan, u prijevodu Marka Gregorića. Druga je kulturološko djelo pod naslovom "Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji" američkog rusista Gregoryja Carletona, u prijevodu Tajane Pavić. Treći je tekst knjiga Ivane Peruško Vindakijević "Od oktobra do otpora. Mit o sovjetsko-jugoslavenskom bratstvu u Hrvatskoj i Rusiji kroz književnost, karikaturu i film 1917.-1991."

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Slobodne žene

Subota, 23.02.2019. 16:03 - 16:33

Tema emisije je knjiga „Slobodne žene, život, oslobođenje i Doris Lessing” engleske književne kritičarke i povjesničarke kulture Lare Feigel. Knjiga je istodobno istraživanje rada književnice Doris Lessing i zapis o ...

Sve najave
Poslušajte

Žmirić, Markovina
Subota, 16.02.2019 16:03

Oz, Despentes, McBride
Subota, 09.02.2019 16:03

Zdravko Malić, Zoran Pilić
Subota, 02.02.2019 16:03

Nova esejistika i proza
Subota, 26.01.2019 16:03