Arhiva slušaonice - Bibliovizor

Subota, 20.04.2019 16:03

Mlakić, Hedl, Gatalica, Vlatković

U romanu “Skica u ledu” Josip Mlakić okupio je svoje temeljne zaokupljenosti – u prvome su redu to ratna stradanja, međunacionalna mržnja, logori, kriminal, čovjekova sklonost zločinu, moralnim stranputicama, ali i starenje, psihičko i fizičko propadanje. Taj istodobno kriminalistički, ratni i distopijski roman razrađuje i mrežu pop-kulturnih referencija. Prema mišljenju Božidara Alajbegovića, “Skica u ledu” je vrhunac, ali i svojevrsni kompendij dosadašnjeg književnog rada ovog produktivnog pisca. Vesna Solar piše o romanu “Vrijeme seksa u doba nevinosti” novinara i književnika Drage Hedla. Riječ je o nastavku autobiografske “Donjogradske obale”. Roman prikazuje razdoblje u životu protagonista od šezdesetih godina do kraja 20. stoljeća. Zvonimir Mrkonjić prikazat će dvije pjesničke knjige: “Odsečeni od svetla” Gorana Gatalice i “Nema kraja” Frane Vlatkovića.

Subota, 13.04.2019 16:03

Sloterdiijk, Inghels

„Strašna djeca novog vijeka: o antigenealoškom eksperimentu moderne” naslov je knjige njemačkog filozofa Petera Sloterdijka koju je preveo Kiril Miladinov. To djelo jednog od najvažnijih autora današnjice (koji među ostalima potpisuje i djela kao što su „Kritika ciničnog uma” i „Doći na svijet, dospjeti u jezik”) govori o tome kako se smjene generacija danas događaju bez prenošenja tradicije. Knjigu će prikazati Željko Senković. Belgijski pjesnik i prozaik Maarten Inghels autor je romana „Trgovina emocionalnim dobrima” koji je prevela Romana Perečinec. Roman će prikazati Milka Car. Riječ je o Inghelsovom proznom prvijencu koji govori o suočavanju sa smrću u današnje vrijeme.

Subota, 06.04.2019 16:03

Goldstein, Clark i Phillips, Radalj

Damir Radić piše o knjizi „Jasenovac” povjesničara Ive Goldsteina, znanstvenoj monografiji o jednom od najstrašnijih logora smrti Drugoga svjetskog rata. Knjiga donosi obilje arhivske građe ali i pripovijesti konkretnih ljudi – čuvara i žrtava toga logora. Nebojša Lujanović bavi se knjigama s područja o kojemu kod nas nema mnogo literature; prikazat će dvije knjige o nakladništvu - priručnik naslova „O nakladništvu iznutra” Gulesa Clarka i Angusa Phillipsa (u prijevodu Tee Barić) i studiju Mire Radalja „Knjiga i nakladništvo u odnosima s javnošću”.

Subota, 30.03.2019 16:03

Adamović, Malkoč, Kos Lajtman

Za ovotjedni Bibliovizor o romanu „Divlje guske” Julijane Adamović piše Vesna Solar, o zbirci priča ”Umro Supermen” Zorana Malkoča Vanja Kulaš, a pjesničku zbirku „Teleidoskop” pjesnikinje i teoretičarke Andrijane Kos Lajtiman prikazat će Branko Maleš.

Subota, 23.03.2019 16:03

Pisati o holokaustu: Iris Hanika, Timothy Snyder

Suvremena njemačka književnica i novinarka Iris Hanika autorica je romana „Ono najvažnije” u kojem propituje odnos kolektivne i osobne nesreće te utjecaj njemačke nacističke prošlosti na živote u današnjoj Njemačkoj. Roman je preveo Andy Jelčić, a prikazat će ga Milka Car. Tatjana Gromača Vadanjel piše o studiji “Krvava prostranstva. Europa između Hitlera i Staljina” Timothyja Snydera, u prijevodu Vuka Perišića. Snyder je suvremeni američki povjesničar, bavi se europskom povijesti 20. stoljeća, ponajprije Srednjom i Istočnom Europom i holokaustom.

Subota, 16.03.2019 16:03

Nova proza Miljenka Jergovića i Damira Pilića

Roman „Selidba” važan je dio porodičnog romanesknog ciklusa Miljenka Jergovića, započetog romanom „Otac” i nastavljenog opsežnim romanom „Rod”. Za emisiju o „Selidbi” piše Igor Gajin. Božidar Alajbegović prikazat će roman „Kao da je sve normalno” splitskog pisca i novinara Damira Pilića. Roman govori o novinaru koji putuje za Sarajevo s namjerom da piše o ubojstvu jednog navijača, ali novinarski zadatak ne može se realizirati a putovanje se pretvori u lutanje i suočavanje s ozračjem straha i odsustva slobode.

Subota, 09.03.2019 16:03

Jesen, Zima

„Enciklopedija godišnjih doba” naslov je tetralogije o obiteljskoj svakodnevici u ruralnoj Švedskoj Karla Ovea Knausgaarda, norveškog književnika planetarno poznatog zbog autobiografskog ciklusa „Moja borba”. U emisiji se bavimo prvim dvama dijelovima tetralogije, knjigama „Jesen” i „Zima” koje su objavljene u prijevodu Muniba Delalića. Zbirke su to kratkih eseja posvećenih još nerođenoj kćeri a zaokupljenih materijalnom stvarnošću. Kako ističe Knausgaard, njegovi eseji „govore samo o stvarima koje vidi pred sobom. Osobniji aspekti, kako razmišlja i što misli, nalaze se u opisima svari.”

Subota, 02.03.2019 16:03

Lukšić, Mićanović, Molvarec

„Sve o sestri Robina Hooda” naslov je novog romana književnice, urednice i prevoditeljice Irene Lukšić o kojem za emisiju piše Božidar Alajbegović. Riječ je o petnaestoj proznoj knjizi autorice koja je ujedno njezino najizrazitije autobiografsko djelo. U knjizi „Obrt za pranje perja” pjesnik i prozaik Miroslav Mićanović nastavlja ispisivati melankolične bilješke o svakodnevici u formi poezije u stihu i u prozi; o Mićanovićevoj novoj knjizi piše Branko Maleš. Nebojša Lujanović prikazat će knjigu teoretičarke mlađe generacije Lane Molvarec „Kartografije identiteta: predodžbe izmještanja u hrvatskoj književnosti od 1960-ih do danas”.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Cvijetić, Šehić

Subota, 27.04.2019. 16:03 - 16:32

O prvom romanu pjesnika, prozaika i kazališnog redatelja Darka Cvijetića pod naslovom „Schindlerov lift” piše Damir Radić. Odnos ratnog i poslijeratnog doba Cvijetić istražuje prikazujući stanare dvaju prijedorskih nebodera. Njihove ...

Proza Ljudmile Ulicke i Sandora Maraija
Subota, 04.05.2019. 16:03 - 16:35

Sve najave
Poslušajte

Mlakić, Hedl, Gatalica, Vlatković
Subota, 20.04.2019 16:03

Sloterdiijk, Inghels
Subota, 13.04.2019 16:03

Goldstein, Clark i Phillips, Radalj
Subota, 06.04.2019 16:03

Adamović, Malkoč, Kos Lajtman
Subota, 30.03.2019 16:03