Arhiva slušaonice - Bibliovizor

Subota, 16.01.2021 16:03

Camus, Geiger

Za Bibliovizor Lada Čale Felman piše o smjelim literarnim počecima Alberta Camusa. Riječ je o knjizi „Naličje i lice“ koja donosi pet pripovijesti o odrastanju u Alžiru u siromašnim uvjetima. Knjigu je prevela i pogovorom popratila Marija Paprašarovski. Milka Car prikazat će roman „Pod Zmajevom stijenom“ suvremenog austrijskog romanopisca Arna Geigera, u prijevodu Helen Sinković . Roman se bavi opsesivnom temom njemačkog govornog područja, suočavanjem s posljedicama Drugoga svjetskog rata.

Subota, 09.01.2021 16:03

Bakić, Gregur

Asja Bakić pjesnikinja je i autorica kratkih priča. Piše i feminističke eseje o popularnoj kulturi i svakodnevici. O njezinoj novoj zbirci priča pod naslovom „Sladostrašće“ za emisiju piše Dario Grgić. Damir Radić prikazat će roman „Vošicki“ Marka Gregura inspiriran biografijom Vinka Vošickog, češkog doseljenika u Koprivnicu koji je u tom gradu od dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, u okolnostima više političkih prevrata, vodio knjižaru i bavio se nakladništvom.

Subota, 02.01.2021 16:03

Proza T. Pynchona i Antonia L.Antunesa

Ljubitelji Thomasa Pynchona dosad su u hrvatskom prijevodu mogli čitati njegov iščašeni triler „Dražba predmeta 49“ i ekranizirani pseudokrimić „Skrivena mana“. Što se tiče njegova prvijenca – prekretničkog romana neobičnog naziva „V”, proteklo je gotovo 60 godina od objavljivanja u Americi do našega prijevoda. Roman je nedavno objavljen u prijevodu Maje Tančik, a prikazat će ga Neven Vulić. Portugalski pisac Antonio Lobo Antunes autor je više od 15 zapaženih romana, od kojih su na hrvatski prevedeni „Draženje krokodila“, „Prikazanje opsjednutih“ i „O prirodi bogova“, a nedavno i „Sjaj Portugala“. Taj roman o životu i propadanju imućnih portugalskih doseljenika u Angoli prevela je Tanja Tarbuk, a za emisiju će ga prikazati Željko Senković.

Subota, 26.12.2020 16:03

Ivana Brlić Mažuranić

U emisiji govorimo o najnovijim prilozima istraživanju djela i biografije Ivane Brlić Mažuranić. “Praksa svijeta - biografija Ivane Brlić-Mažuranić“ naslov je knjige teoretičarke i povjesničarke književnosti Dubravke Zime koju će prikazati Tatjana Gromača Vadanjel. Nedavno je objavljen i zbornik radova „Stoljeće priča iz davnine“ koji su uredile Andrijana Kos-Lajtman, Sanja Lovrić Kralj i Nada Kujundžić. Zbornik svjedoči da djelo Ivane Brlić-Mažuranić do danas privlači zanimanje književnih povjesničara i interpreta na raznim stranama svijeta. O zborniku piše Ana Batinić.

Subota, 19.12.2020 16:03

Čegec, Sorel

Nova zbirka poezije Branka Čegeca „Cetinjski rukopis“ izravno se nastavlja na knjige „Pun mjesec u Istambulu“ te „Uspon i pad Koševskog brda“. Sve tri pjesničke zbirke nastale su na kratkim pjesničkim rezidencijama u balkanskim gradovima i tematiziraju mjesto privremenog boravka. O „Cetinjskom rukopisu“ za emisiju piše Damir Radić. Đurđa Knežević prikazat će roman „Zatvorski dnevnik“ Sanjina Sorela. Protagonist romana je neimenovana, bezlična, neobrazovana osoba koju naša kritičarka vidi kao tipičnog junaka našeg doba.

Subota, 12.12.2020 16:03

Bjeguni, Ernestine odlazi

Prozna knjiga „Bjeguni“ poljske nobelovke Olge Tokarczuk, zbirka je duljih i kraćih priča posvećenih putovanjima i lutanjima. Objavljena je u prijevodu Mladena Martića, a za emisiju će je prikazati Tatjana Gromača Vadanjel. Pjesnik, prozaik i esejist Benno Meyer-Wehlack sa suprugom Irenom Vrkljan živio je na relaciji Berlin-Zagreb. U njegovoj su prozi uz zagrebačke i berlinske prisutne i bečke teme, tako i u romanu „Ernestine odlazi“, u prijevodu Sandre Brkljačić, o kojemu piše Milka Car.

Subota, 05.12.2020 16:03

Rudan, Bukovac, Strenja-Šolaja

„Smiljko i ja si mahnemo“ naslov je pjesničke knjige Eveline Rudan, koja nosi podnaslov „balada na mahove“, a u kojoj se prepleću teme iz intimne, društvene i kulturne povijesti. Piše Tin Lemac. Dario Grgić prikazat će zbirku priča „Odstraniti životinju“ Slađane Bukovac, a Igor Gajin piše o romanu „U vrtložini“ Zoje Strenje-Šolaje.

Subota, 28.11.2020 16:03

Knjige Tristana Garcije i Juliena Gracqa

U emisiji se bavimo romanom „Duše“ suvremenog francuskog filozofa i romanopisca Tristana Garcije. Taj kompleksan tekst dotiče povijesne i egzistencijalne teme kao i pitanja duhovnosti i ateizma i prvi je dio planirane romaneskne trilogije pod naslovom „Povijest patnje“. U nastavku riječ je o donedavno nepoznatom rukopisu Juliena Gracqa pod naslovom „Partnership“. Taj francuski romanopisac, jedan od osebujnijih glasova proze dvadesetog stoljeća, pravim imenom Louis Poirier, kojemu su najpoznatija djela romani „U dvorcu Argol“ i „Obala Sirta“, pisao je pod utjecajem nadrealizma. Njegovo rano no tek nedavno objavljeno djelo otkriva drukčijeg Gracqa.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Rafolt, Zakaria, Goldstein

Subota, 23.01.2021. 16:03 - 16:31

Teatrolog i teoretičar Leo Rafolt autor je knjige „Virus in fabula“, koja je pokušaj promišljanja galopirajuće pandemije iz perspektive humanističkih znanosti. Istom temom no iz publicističkog kuta gledanja bavi se ...

Nikolaidis, Gašpar
Subota, 30.01.2021. 16:03 - 16:32

Markus Orths, Kyung-Sook Shin
Subota, 06.02.2021. 16:03 - 16:35

Sve najave
Poslušajte

Camus, Geiger
Subota, 16.01.2021 16:03

Bakić, Gregur
Subota, 09.01.2021 16:03

Proza T. Pynchona i Antonia L.Antunesa
Subota, 02.01.2021 16:03

Ivana Brlić Mažuranić
Subota, 26.12.2020 16:03